Piercing - kan vara ett sätt att skada sig själv.
Piercing - kan vara ett sätt att skada sig själv. - Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Unga skadar sig genom piercing och nakenbilder

Antalet tonåringar som skär sig tycks ha minskat. Men i stället hittar unga som mår dåligt nya självskadebeteenden - bland annat piercar man sig eller lägger ut nakenbilder på nätet.


Att sticka nålar genom hela kroppen eller söka kontakt med vilt främmande människor på nätet är det nya självskadebeteendet, menar psykoterapeuten Susanne Alm.

– Det är inte helt ovanligt om man mår dåligt, är ung och har ångest och känner sig deppig att man plötsligt sätter igång och piercar sig överallt på hela kroppen väldigt mycket.

– Så jag tror att självskadebeteendet är ganska konstant men att den antar olika former i olika tider, säger Susanne Alm, psykoterapeut på barn- och ungdomspsykiatrin i Karlshamn, till Sveriges Radio Blekinge.

Att urskillningslöst ta kontakt med främmande människor på nätet kan vara ett annat sätt att ägna sig åt självskadebeteenden.

– Nätet är en stor sak som många pratar om. Där kan man gå över gränsen på andra sätt genom att lägga ut sig själv på ett icke bekvämt sätt. Man tar kort på sig själv halvt avklädd och tangerar gränser på andra sätt. Sexuellt kan man utnyttja sig själv på ett sätt som inte är riktigt bra, säger Susanne Alm till P4 Blekinge.

Många barn och unga har dålig kontakt med sina föräldrar och även om relationen är normal kan det vara svårt att hålla koll på vad barnen gör när de surfar.

– Det man alltid kan göra som förälder är att vara intresserad av sina barn och då har man också en kommunikation när man pratar med varandra. Känner man varandra så känner man av när någonting är fel. Sen kanske man inte behöver ha en dator på sin tonårings rum utan datorn kan ju stå i köket.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.