1 av 2
- Foto: Jesper Nilsson
Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation.
2 av 2
Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt

Åtalad polis var sverigedemokrat

Carl Larsson - en av de två poliser som står åtalade för att ha ofredat journalisten Jesper Nilsson - kandiderade för sverigedemokraterna i Umeå 2002.


Det här är Hornstullsincidenten

Det var när Jesper Nilsson - journalist och debattör i kollektivtrafikfrågor - i början på februari för drygt ett år sedan var på väg hem efter jobbet som han vid Hornstulls tunnelbanestation såg två personer stå och prata med ett gäng ungdomar.

Eftersom han misstänkte att de två vuxna var civilklädda poliser och han intresserat sig för polisens inofficiella verksamhet i tunnelbanan - som "extraknäckande biljettkontrollanter" - tog han fram sin Iphone och fotade dem.

Det utlöste en diskussion med poliserna som föste honom åt sidan och började anklaga honom för ofredande, brott mot personuppgiftslagen samt för att han använt narkotika. Till slut raderade Nilsson bilderna. Enligt honom själv för att poliserna krävde detta av honom.

De båda polismännen nekar och hävdar att han själv försökt kohandla med dem genom att radera bilderna.

STOCKHOLM. Tillsammans med sin kollega står polismannen Carl Larsson åtalad vid Stockholms tingsrätt för att ha tvingat bloggaren och journalisten Jesper Nilsson att radera tre bilder och en videofilm som visar hur poliserna kontrollerar ett par ungdomar utan giltigt färdbevis vid Hornstulls tunnelbana.

Nu avslöjar tidningen Expo att Carl Larsson har en bakgrund inom sverigedemokraterna.

År 2002 var han kandidat för sverigedemokraterna i Umeå kommun.

Under rättegången - där han och kollegan Martin Bergström står åtalade för bland annat olaga tvång, egenmäktigt förfarande och tjänstefel - gick Larsson under onsdagens förhandlingar till hårt angrepp mot Jesper Nilsson som han menade står långt ut på vänsterkanten.

Jesper Nilssons politiska ställningstagande menade han också var ett av skälen till att han misstänkt Nilsson för att vara narkotikapåverkad.

– Det är ju inte ovanligt med narkotikamissbruk inom vänsterleden, sa Carl Larsson när han korsförhördes.

Petra Sjölander, informationsansvarig vid Stockholmspolisen, skriver i ett uttalande till Expo att Larsson hävdar att han aldrig varit politiskt aktiv.

"Carl Larsson hävdar att han aldrig har varit politiskt aktiv i något parti och/eller kandiderat i något val. Det här är helt nya uppgifter och Carl Larsson har ännu inte beslutat hur han han ska gå vidare med dessa fakta."

Carl Larsson själv vill inte kommentera uppgifterna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.