Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt fler unga tjejer har kronofogdeskulder

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nyheter | 16/03/2011 09:40

Ungas obetalda skulder ökar mer än vuxnas.

Det totala antalet ansökningar om betalningsföreläggnaden, som kan leda till utmätning, hos Kronofogden ökar. Totalt handlar det om en ökning med 3 procent, men tittar man på unga personer är ökningen betydligt större.

Värst är det med unga tjejer i åldrarna 18-25 - och allra mest ökar antalet med kronofogdeskulder hos 20-åringar, vars obetalda skulder ökat med 9 procent.

— Den här utvecklingen är nedslående och oroar oss. Orsaken till det här måste vi ta reda på, så att vi kan bli bättre på att förhindra den negativa utvecklingen. Vi vet sedan tidigare att många ungdomar hamnar i skuldfällan för att de vet för lite om privatekonomi och vad konsekvenserna blir om man inte betalar sina räkningar. Motkraften till detta är ökade kunskaper som vi på Kronofogden har och gärna vill dela med oss av, säger Jan Åkerlund, förebyggare hos Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Unga kvinnors ökning är generellt dubbelt så stor som hos män i samma åldersgrupp. Skulderna ökar dessutom trots att de vanligaste ungdomsskulderna, mobiltelefonabonnemang och sms-lån, minskar.