- Foto: New Times

Ville bli fri från sitt missbruk - åtalas för narkotikasmuggling

Allt han ville var att bli kvitt sitt missbruk. När han över nätet beställde ett preparat som skulle hjälpa honom att ta sig ur knarkträsket blev han i stället åtalad - för narkotikasmuggling.


Det här är Ibogain

Ibogain är en indol-alkaloid som kan verka hallucinogent, men också har förmågan att dämpa beroende. Medlet utvinns i första hand ur den tropiska växten Tabernanthe iboga - som har sitt hem i Västafrika nära ekvatorn.

Ibogain har en väldokumenterad förmåga att avbryta missbruk - främst av opiattyp, det vill säga heroin, morfin eller kodein - men har vid djurförsök också gett effekt vid botande av alkohol- kokain- nikotin- och metamfetaminberoende.

Källa: Wikipedia

HUDIKSVALL. 30-åringen hade varit drogfri i tre år när han fick ett återfall under en utlandssemester.

Väl hemma i Sverige igen fortsatte han att missbruka stora mängder opiater, skriver Hudiksvalls Tidning.

Förra våret såg han äntligen ljuset i tunneln när han utomlands fick hjälp att sluta med det erkänt mycket effektiva medlet Ibogain.

Men när han var hemma i Sverige igen mot hösten kände han fortfarande drogsuget och hittade Ibogain på nätet. Han beställde fyra gram från Sydafrika - men på tullen i Arlanda satte man stopp för mannens planer.

– Jag visste inte att Ibogain var narkotikaklassat, säger mannen.

Han hade läst på om medlet och drog slutsatsen att det antagligen var lagligt men att man inte vågade använda det i Sverige efter att dödsfall inträffat.

Nu åtalas mannen för ringa narkotikasmuggling. Han nekar till brott, men medger att han beställt Ibogainet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!