Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anhöriga får inte se begravningar på nätet

Begravningar på nätet går under lagen om kameraövervakning.
1 av 2

Begravningar på nätet går under lagen om kameraövervakning.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Begravningen är en viktig del i soregearbetet.
2 av 2

Begravningen är en viktig del i soregearbetet.

Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Nyheter | 05/04/2011 16:28

Målet var att bli först med att sända begravningar på nätet. Nu stoppas Stockholms kyrkogårdsförvaltning av lagen om allmän kameraövervakning.

STOCKHOLM. Begravningar på nätet är redan vanligt i bland annat USA. Idén kom fram för att underlätta för släktningar som bor utomlands och inte kan närvara vid cermonin.

I Sverige planerade Stockholms kyrkogårdsförvaltning att bli först på nätet. Nu ser det dock mörkt ut för de anhöriga.

Anledningen är att sändingen går under lagen om allmän kameraövervakning.

– Vi blev väldigt överraskade. Vi vill ju inte övervaka någon utan det här ska vara en nödlösning för de som inte kan komma på begravningen, säger Mats Larsson, förvaltningschef Stockholms kyrkogårdsförvaltning, till Nyheter24.

Anledningen till det faller under den lagen är att videokameran är fastmontera. Med rörlig kamera är det dock tillåtet att filma begravningar.

– Det är inte aktuellt för oss. Det blir helt enkelt för komplicerat.

– Begravningen är en väldigt viktig del i sorgearbetet för de anhöriga. Det är väldigt viktigt att poängtera att det finns folk som är gravt funktionshindrade som inte ens kan ta sig till en begravning.

Mats Larsson berättar att de ska skicka in en formell ansökan till länsstyrelsen. Han hoppas att ansökan går igenom men förstår att det kommer bli svårt.

– Blir det ett avslag från länsstyrelsen så kommer vi att överklaga. Förr eller senare tror jag ändå att det kommer att bli tillåtet och att det måste ändra lagen.