- Foto: JOHN MCCONNICO/AP/Scanpix

Klimatet kan ändras av arktiskt smältvatten

Stora mängder iskallt sötvatten kan strömma in i Nordatlanten.


EUROPA. Det europeiska klimatet kan komma att förändras och bli betydligt kallare. Detta varnar forskare för när cirkulationsmönstret i atmosfären över Arktis slår om, vilket kan leda till att stora mängder iskallt sötvatten strömmar in i Nordatlanten.

Att vindarna över Arktis så småningom ändras anses bara vara en tidsfråga och det är då smältvattnet väntas strömma in.

Smältvattnet i Norra ishavet motsvarar nu 7 500 kubikkilometer, dubbelt så mycket som vattnet i världens näst största sötvattensjö Victoriasjön, uppger DN.

Hur mycket det europeiska klimatet skulle kunna påverkas är oklart men trots att det kan bli rejält mycket kallare handlar det definitivt inte om någon ny istid som plötsligt slår till.

– Istider sker på geologiska tidsskalor som omfattar tiotusentals år, däremot kan stora regionala förändringar komma i fråga om havscirkulationen förändras, säger oceanografen Laura De Steur i ett uttalande, uppger DN.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.