Budgeten sprack direkt för det nya spårvagnsbygget.
1 av 2
Budgeten sprack direkt för det nya spårvagnsbygget. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
SL skyller den höga kostnaden på tekniska svårigheter och förlängningen av spårvägen.
2 av 2
SL skyller den höga kostnaden på tekniska svårigheter och förlängningen av spårvägen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Spårvägsnotan skenade - 67 procent dyrare

Budgeten för Spårväg city spräcktes direkt. Totalsumman blev 380 miljoner kronor i stället för de beräknade 228.


STOCKHOLM. Den första etappen mellan Hamngatan och Waldermarsudde kostnadsberäknades till 228 miljoner kronor. Men slutnotan hamnade långt högre.

Kostnaden blev hela 67 procent dyrare än planerat och anledningen sägs vara de tekniska svårigheter som uppstått.

– Jag kan rättfärdiga det med att vi inte bara förlängt spårvägen. Vi har även genomfört en stor upprustning och tillbyggnad av depån och byggt om stora delar av innerstadsgatorna. Det gjorde att den första kalkylen inte höll, säger Gabriella Burel, SL:s projektledare för Spårväg city, till Svenska Dagbladet.

Den förlängda sträckan går mellan Nybroplan och Sergels Torg. Där kostade varje meter 700 000 kronor.

Ytterligare 30-40 miljoner läggs på att förbättra hållplatserna. Det ska bland annat bli lättare att ta sig fram som funktionshindrad.

Nästa etapp av spårvägen blir mellan Djurgårdsbron och Ropsten. Den sträckan är budgeterad till som mest 6,5 miljard kronor.

SL
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.