1 av 2
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Så ska alliansen förändra sjukförsäkringen

Nya löften i debattartikel på måndagen.


I samband med valet i höstas lovade allianspartierna att ytterligare se över sjukfärsäkringsreglerna för att se om för många kommit i kläm på ett felaktigt sätt. Sedan dess har det gått långsamt, enligt kritikerna. Även inom alliansen har socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) fått kritik och bland annat kristdemokraterna har presenterat egna krav på förändringar.

Och nu har även Kristersson bestämt sig. På måndagen skriver han på DN Debatt tillsammans med övriga allianspartier att reglerna ska förändras på ett antal punkter.

Bland annat ska alltför sjuka undantagsvis kunna stanna i sjukförsäkringen också efter 2,5 år i stället för att tvingas stå till arbetsmarknadens förfogande.

Dessutom ska de som nollklassats, det vill säga lämnat sjukförsäkringen utan möjlighet till sjukpenning eftersom de inte tjänat några pengar tidigare, kunna få annan ersättning än bara socialbidrag.

Ett annat förslag är att fler platser på arbetsförmedlingen ska införas för personer med nedsatt arbetsförmåga.

Men att förändringarna av sjukreglerna ändå varit bra är alliansen dock överens om.

"Reformen var både riktig och nödvändig och i huvudsak framgångsrik. Men det betyder inte att det har varit en enkel resa eller att allt har blivit bra. Vi vet sedan 100 år att det är komplicerat att genomföra stora sociala reformer." skriver de på DN Debatt.

Förändringarna väntas klubbas igenom i riksdagen till hösten.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.