Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så ska alliansen förändra sjukförsäkringen

- 11/04/2011, 08:02 -
1 av 2

JESSICA GOW / SCANPIX

2 av 2

Bertil Ericson / SCANPIX

Nya löften i debattartikel på måndagen.

I samband med valet i höstas lovade allianspartierna att ytterligare se över sjukfärsäkringsreglerna för att se om för många kommit i kläm på ett felaktigt sätt. Sedan dess har det gått långsamt, enligt kritikerna. Även inom alliansen har socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) fått kritik och bland annat kristdemokraterna har presenterat egna krav på förändringar.

Och nu har även Kristersson bestämt sig. På måndagen skriver han på DN Debatt tillsammans med övriga allianspartier att reglerna ska förändras på ett antal punkter.

Bland annat ska alltför sjuka undantagsvis kunna stanna i sjukförsäkringen också efter 2,5 år i stället för att tvingas stå till arbetsmarknadens förfogande.

Dessutom ska de som nollklassats, det vill säga lämnat sjukförsäkringen utan möjlighet till sjukpenning eftersom de inte tjänat några pengar tidigare, kunna få annan ersättning än bara socialbidrag.

Ett annat förslag är att fler platser på arbetsförmedlingen ska införas för personer med nedsatt arbetsförmåga.

Men att förändringarna av sjukreglerna ändå varit bra är alliansen dock överens om.

"Reformen var både riktig och nödvändig och i huvudsak framgångsrik. Men det betyder inte att det har varit en enkel resa eller att allt har blivit bra. Vi vet sedan 100 år att det är komplicerat att genomföra stora sociala reformer." skriver de på DN Debatt.

Förändringarna väntas klubbas igenom i riksdagen till hösten.