Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beskåda Borgs budget

- 13/04/2011, 08:35 -

MAJA SUSLIN / SCANPIX

Finansminister Anders Borg presenterar regeringens vårproposition.

Vid åttatiden på onsdagsmorgonen presenterade finansminister Anders Borg (m) regeringens vårproposition - eller vårproppen som den kallas.

Budgeten innehåller ett femte så kallat jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer och sänkt restaurangmoms - förslag som beräknas kosta drygt 25 miljarder kronor.

Dessutom vill regeringen justera sjukförsäkringen för att färre ska drabbas av dess orättvisa effekter. Till exempel ska svårt sjuka inte längre kunna utförsäkras. Den reformen kostar en miljard.

Järnvägen ska också rustas upp och 800 miljoner går till tågen under 2011.

Regeringen tror i sina prognoser att arbetslösheten går ner till 7,3 procent i år för att sedan falla till 6,6 procent 2012 och 5,8 procent 2013.

– I ett läge då många andra länder lider av åtstramningar och svaga ekonomier växer Sveriges ekonomi sig allt starkare. Det ska vi utnyttja för att se till att fler kommer i arbete och att satsningar på välfärden kan genomföras, säger Anders Borg i en kommentar till vårpropositionen.