Organdonationer skulle enligt förslaget bli en mer lönsam historia för den avlidnes familj.
Organdonationer skulle enligt förslaget bli en mer lönsam historia för den avlidnes familj. - Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Forskare: Gratis begravning mot dina organ

Tre forskare vid Linköpings universitet föreslår organdonation mot betalning. På så sätt ska donatorbristen och den svarta handeln med organ minska.


Forskarna Gustav Tinghög, Faisal Omar och Stellan Wallin vid Linköpings universitet vill skapa en diskussion kring organdonation som ekonomiskt lönsam. Deras förslag, som fortfarande bara är en teori, innebär att donatorer får 50 000 kronor till begravning i utbyte mot organ.

– Folk dör för att vi har brist på organ, i synnerhet njurar, säger Tingshög till Östgöta-Correspondenten.

Den ekonomiska ersättningen kan ibland bli oväsentlig då ersättningen tillkommer en avliden person. I stället tvingas den avlidnes familj ställas inför detta.

– Men man ska inte heller kunna gå mot den avlidnes vilja, säger Tingshög.

Den donationsansvarige läkaren Kristina Söderlind Rutberg på Linköpings universitetssjukhus gillar dock inte alls förslaget.

– Donation är en gåva och det blir väldigt konstigt när man börjar prata om det som en fråga om pengar. Vi har ett förbud mot organhandel. Vad är det om man får 50 000? säger hon.

Gustav Tingshög menar att förslaget är etiskt försvarbart.

– Folk hävdar att exploatering av människokroppen är förkastligt, men då tycker jag att det är förkastligt att människor dör när det finns saker att göra, säger han.

Telefonerna har gått varma hos forskarna sedan studien offentliggjordes på onsdagen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.