Forskare: Gratis begravning mot dina organ

- 14/04/2011, 08:44 -
Organdonationer skulle enligt förslaget bli en mer lönsam historia för den avlidnes familj.

Organdonationer skulle enligt förslaget bli en mer lönsam historia för den avlidnes familj.

Manuel Balce Ceneta / AP

Tre forskare vid Linköpings universitet föreslår organdonation mot betalning. På så sätt ska donatorbristen och den svarta handeln med organ minska.

Forskarna Gustav Tinghög, Faisal Omar och Stellan Wallin vid Linköpings universitet vill skapa en diskussion kring organdonation som ekonomiskt lönsam. Deras förslag, som fortfarande bara är en teori, innebär att donatorer får 50 000 kronor till begravning i utbyte mot organ.

– Folk dör för att vi har brist på organ, i synnerhet njurar, säger Tingshög till Östgöta-Correspondenten.

Den ekonomiska ersättningen kan ibland bli oväsentlig då ersättningen tillkommer en avliden person. I stället tvingas den avlidnes familj ställas inför detta.

– Men man ska inte heller kunna gå mot den avlidnes vilja, säger Tingshög.

Den donationsansvarige läkaren Kristina Söderlind Rutberg på Linköpings universitetssjukhus gillar dock inte alls förslaget.

– Donation är en gåva och det blir väldigt konstigt när man börjar prata om det som en fråga om pengar. Vi har ett förbud mot organhandel. Vad är det om man får 50 000? säger hon.

Gustav Tingshög menar att förslaget är etiskt försvarbart.

– Folk hävdar att exploatering av människokroppen är förkastligt, men då tycker jag att det är förkastligt att människor dör när det finns saker att göra, säger han.

Telefonerna har gått varma hos forskarna sedan studien offentliggjordes på onsdagen.