Det var här, på ön Samos, som kvinnan våldtogs och misshandlades. Nu är hon åtalad för förtal.
Det var här, på ön Samos, som kvinnan våldtogs och misshandlades. Nu är hon åtalad för förtal. - Foto: Hans T Dahlskog/SCANPIX

Grekland granskar fallet "Anna"

En svensk kvinna anmälde en våldtäkt men blev själv åtalad för förtal. Nu ska Greklands Högsta domstol granska fallet.


De svenska juristerna Sven-Erik Alhem och Gunilla von Wachenfeldt anklagar Grekland för att fallet med Anna strider mot Europakonventionen.

Som en direkt följd av juristerna debattartikel lovar nu den grekiska justitieminister Haris Kastanidis att landets Högsta domstol ska utreda ärendet.

"Greklands utrikesminister, Haris Kastanidis, har informerats om innehållet i det öppna brev som publicerats i Svenska Dagbladet. Justitieministern kommer omedelbart att inleda en utredning, genom att skriva till Greklands Högsta domstol, för att undersöka sanningshalten i anklagelserna som framfördes i det öppna brevet.
Svenska medborgare kan vara säkra på att företrädare för det grekiska rättssystemet utför sina uppgifter samvetsgrant, och endast vägleds av lagen och sina samveten"
, skriver det grekiska justitiedepartementet i pressmeddelanden.

Paradisö

Svenskan Anna, som egentligen heter något annat, åkte till Samos för semester. Men resan förvandlades till en tragedi när hon våldtogs.

Nu står Anna åtalad misstänkt för förtal. Grekiska myndigheter anklagar henne för att ha ljugit om våldtäkten för att få ut pengar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.