Måndag 19 Apr
Stockholm

Grekland granskar fallet "Anna"

Det var här, på ön Samos, som kvinnan våldtogs och misshandlades. Nu är hon åtalad för förtal.
Det var här, på ön Samos, som kvinnan våldtogs och misshandlades. Nu är hon åtalad för förtal. Foto: Hans T Dahlskog/SCANPIX

En svensk kvinna anmälde en våldtäkt men blev själv åtalad för förtal. Nu ska Greklands Högsta domstol granska fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De svenska juristerna Sven-Erik Alhem och Gunilla von Wachenfeldt anklagar Grekland för att fallet med Anna strider mot Europakonventionen.

Som en direkt följd av juristerna debattartikel lovar nu den grekiska justitieminister Haris Kastanidis att landets Högsta domstol ska utreda ärendet.

"Greklands utrikesminister, Haris Kastanidis, har informerats om innehållet i det öppna brev som publicerats i Svenska Dagbladet. Justitieministern kommer omedelbart att inleda en utredning, genom att skriva till Greklands Högsta domstol, för att undersöka sanningshalten i anklagelserna som framfördes i det öppna brevet.
Svenska medborgare kan vara säkra på att företrädare för det grekiska rättssystemet utför sina uppgifter samvetsgrant, och endast vägleds av lagen och sina samveten"
, skriver det grekiska justitiedepartementet i pressmeddelanden.

Paradisö

Svenskan Anna, som egentligen heter något annat, åkte till Samos för semester. Men resan förvandlades till en tragedi när hon våldtogs.

Nu står Anna åtalad misstänkt för förtal. Grekiska myndigheter anklagar henne för att ha ljugit om våldtäkten för att få ut pengar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela