1 av 3
- Foto: IVA
2 av 3
- Foto: Arkiv
3 av 3
- Foto: Arkiv

Studenter klädde ut sig till svarta slavar - polisanmäls

Tre studenter kom utklädda till slavar när det vankades fest. Sen lät de sig säljas på en fejkauktion. Nu polisanmäls de spexande studenterna.


LUND. Studentfesten spårade ut i ett rasistiskt studentspex. Det menar Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund.

– Det är hemskt att studenter tycker det är roligt. De visar rasistiska handlingar på ett öppet sätt, säger han till Kvällsposten.

På måndagskvällen anmäldes studenterna för hets mot folkgrupp.

– Det kan inte bli allvarligare än detta. Det är så rasistiskt det kan bli, säger Momodou till Lundagård.

"Jag är nigger"

Det var på en studentfest i lördags med "djungeltema" som tre studenter hade sminkat sig svarta, hade rep om halsen och leddes av en "slavdrivare".

– Jag är en nigger, svarade en av dem på frågan från en internationell student om vad upptåget skulle betyda, uppger studenttidningen Lundagård.

Utbytesstudenten försökte säga till vakterna, som dock inte brydde sig.

Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund menar att studenterna kränker alla svarta med upptåget.

– Det är vita studenter som har klätt ut sig så här, en afrosvensk skulle aldrig klä ut sig så. De visar rasistiska handlingar på ett öppet sätt och att alla håller sig passiva är allvarligt, säger han till KvP.

"Såg det som kul"

Elinor Lavesson, ansvarig för Hallands nation, såg det hela som ett skämt. Men ångrar att de inte uppfattat den rasistiska innebörden i spexet tidigare.

– Jag såg det som en rolig utklädnad. Vi har tagit kontakt med de studenterna och de är ångerfulla. De såg det som en kul utklädnad och tänkte verkligen inte att någon kunde ta illa vid sig. I efterhand borde vi kanske ha gjort någonting men då var det ingen som tänkte på det, säger hon till KvP.

I ett pressmeddelande förklarar hon också att djungeltemat var tänkt att gestaltas som “djur och växter”.

Minstrel är en klassisk amerikansk underhållningstradition där vita klädde ut sig till svarta. Den spelar på rasistiska stereotyper och framförs inte längre i USA:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.