Serievåldtäktsman i Örebro kan få rättspsykiatrisk vård

- 19/04/2011, 11:03 -
1 av 3

Conny Sillén / SCANPIX

2 av 3

JOAKIM SERRANDER/Scanpix

3 av 3

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Serievåldtäktsmannen i Örebro döms sannolikt till rättspsykiatrisk vård efter tisdagens besked. Tingsrätten finner honom skyldig till en lång rad våldtäkter.

ÖREBRO. 24-åringen har stått åtalad för grova våldtäkter, våldtäktsförsök, sexuella ofredanden och andra brott mot 15 kvinnor. Han erkänner allt, men menar att det var röster i huvudet som sa åt honom att begå brott.

– Jag förstår i huvudet att jag har gjort besvärliga saker, men jag kan inte känna med hjärtat, säger han enligt sin advokat Margareta Arvidsson.

Skyldig

Klockan 11 på tisdagen meddelade Örebro tingsrätt att han den åtalade serievåldtäktsmannen ska psykundersökas. Domstolen finner att han är skyldig till samtliga åtalspunkter.

Under slutpläderingarna i förra veckan yrkade såväl vice chefsåklagare Pia Åsberg som 24-åringens försvarare, Margareta Arvidsson, på att den åtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Om 24-åringen inte befanns vara psykiskt sjuk ville åklagaren att han skulle dömas till 14 år i fängelse.

Vapeninnehav

Domstolen hade under tisdagen att ta ställning till antingen en rättspsykiatrisk undersökning eller en fängelsedom. Dagens besked innebär att 24-åringen sannolikt döms till rättspsykiatrisk vård och inte fängelse.

Åtalet omfattar - utöver punkterna om sexbrott - också ett ringa vapenbrott. Det gäller innehav av tårgasspray som använts i ett av fallen.

Slutgiltig dom faller när undersökningen, som genomförs av Rättsmedicinalverket, är klar.

– Inom fyra veckor ska undersökningen vara klar. Det finns möjlighet till viss förlängning av den tiden, säger lagman Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt.