Måndag 19 Apr
Stockholm

Tiotusentals protesterade mot utförsäkringarna

Carina Wellton och Åsa Öckerman. Siffrorna 99,96% är det procenttal som återstår när man tagit bort de bekräftade fuskare enligt
Försäkringskassan.
1 av 7
Carina Wellton och Åsa Öckerman. Siffrorna 99,96% är det procenttal som återstår när man tagit bort de bekräftade fuskare enligt Försäkringskassan. Foto: Tova Wellton
Medborgarplatsen
2 av 7
Medborgarplatsen. Foto: Tova Wellton
Biskop Eva Brunne.
3 av 7
Biskop Eva Brunne. Foto: Tova Wellton
Jenny Fjell. Initiativtagare till Läkaruppropet mot utförsäkringarna.
4 av 7
Jenny Fjell. Initiativtagare till Läkaruppropet mot utförsäkringarna. Foto: Tova Wellton
Medborgarplatsen
5 av 7
Medborgarplatsen. Foto: Tova Wellton
Medborgarplatsen
6 av 7
Medborgarplatsen. Foto: Tova Wellton
Förbundssekreterare Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa Anwahr Athahb.
7 av 7
Förbundssekreterare Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa Anwahr Athahb. Foto: Tova Wellton

Det så kallade Påskuppropet har på måndagen samlat tiotusentals människor runtom i landet för att sätta fokus på konsekvenserna av den nya sjukförsäkringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Bakgrunden till Påskupproret mot utförsäkringar, är de senaste årets många larm från olika håll; arbetsförmedlare, Sveriges kristna råd, anställda på Försäkringskassan, diakoner samt läkare om de effekter utförsäkringspolitiken fått.

På flera orter i Sverige samlades personer från kyrkliga organisationer, olika fackförbund samt läkare, anhöriga och sjuka. Uppropet har fått stor spridning bland annat via sociala medier såsom Facebook och Twitter.

Bara uppropets grupp på Facebook har över 8 000 medlemmar.

Initiativtagaren Charlotte Thérèse Björnström har varit en av de personer som varit central i spridandet av Påskuppropets existens och syfte. Sveriges kristna råd (SKR) var de ledande i starten av uppropet. Under senaste månaderna har en läkargrupp med Jenny Fjell i spetsen, flera av de största fackföreningarna och olika handikappförbund anslutit sig.

På Medborgarplatsen i Stockholm talade 21 olika talare. Bland andra utförsäkrade krögaren Erik Videgård, prästen och krönikören Helle Klein, förbundssekreteraren för Svenska ,uslimer för fred och Rättvisa Anwahr Athahb, Eva-Britt Hedenmark från Progressiv judendom, föreläsaren Carina Wellton som är kroniskt sjuk samt performancekonstnären Iris Smeds.

Stämningen på Medborgarplatsen var god och hoppfull i den tjugogradiga värmen.

- Fler och fler blir mer engagerade och får kunskap om detta. Jag kan gärna erkänna att jag inte visste så mycket om det här för två år sedan. Det viktiga är att det har vuxit underifrån, i mina sammanhang bland diaktonerna. På många håll i landet, och det är det viktiga, säger Eva Brunne, biskop i Svenska kyrkan, till Tova Wellton som var på plats för Nyheter24:s räkning.

 

Text: Tova Wellton

Kommentera
Kopiera länk
Dela