Fredag 27 Maj
Stockholm

Svensk superuppfinning spårar hiv

En utrustning som kan spåra gifter och virus i väldigt låga koncentrationer har sett dagens ljus i Lund. Den kan vara ett viktigt steg i kampen mot hiv och aids.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LUND. Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har jobbat med en superkänslig utrustning i 20 år. Men det verkar ha varit väntan och mödan värt.

Uppfinningen kan nämligen upptäcka hiv tidigt efter smittotillfället och på så sätt motverka spridningen av sjukdomen.

– Man kan även sätta in terapi tidigt, vilket kan ge stora fördelar för individen om man är drabbad, säger Martin Hedström, doktor i bioteknik och en av konstruktörerna till Sveriges Radio.

Utrustningen består av en guldyta med antikroppar som mäter det ämne man vill leta efter. Den även vara till stor hjälp när det gäller giftspridning i vattentäkter.

Nu har till och med det amerikanska läkemedelsverket FDA fått ögonen för den extremt känsliga mätutrustningen. Bo Mattiasson, professor i bioteknik, förklarar hur känslig den verkligen är.

– Har du en sockerbit som du löser i Östersjön och du rör runt ordentligt, så kommer du i en koncentrationsintervall som du kan detektera med hjälp av vår mätmetod, säger han.

I framtiden ska uppfinningen också gå att använda för att se om någon bär på så kallade multiresistenta bakterier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela