Lördag 19 Jun
Stockholm

Efter bin Ladin - vem ska vi döda härnäst?

Johan Ingerö blev glad när bin Ladin dödades.
1 av 4
Johan Ingerö blev glad när bin Ladin dödades. Foto: Maja Suslin/Scanpix
Adam Cwejman föredrar dock rättsprocesser framför ihjälskjutningar.
2 av 4
Adam Cwejman föredrar dock rättsprocesser framför ihjälskjutningar. Foto:
Miljöpartiets Bodil Ceballos efterlyser moral.
3 av 4
Miljöpartiets Bodil Ceballos efterlyser moral. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Carll Bildt är glad att slippa bin Ladin.
4 av 4
Carll Bildt är glad att slippa bin Ladin. Foto:

Om världen är en bättre plats utan Usama bin Ladin - vilka vill tyckarna och politikerna helst bli av med nu?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
HÄR ÄR DÖDSLISTAN

Listan är uppdaterad efter att Muammar Khaddafi dödats på torsdagen. Två nya namn tar istället plats på listan.

Kim Jong Il

– Född 1941, President Nordkorea. Styr landet med järnhand men hans hälsotillstånd har den senaste tiden rapporterats bli allt sämre.

Bashar al-Assad

– Född 1965, Syriens president. Yngst på listan men har ledarskapet i blodet då hans far Hafez al-Assad styrde landet i 29 år.

Aleksandr Lukasjenko.

- Född 1954. President i Vitryssland. Tvekar inte att använda våld mot sin egen befolkning. Europas siste diktator.

Robert Mugabe.

- Född 1924. Zimbabwes president, ledare för landet sedan 1980. En våldsam valfuskare som terroriserat sitt folk i decennier.

Fidel Castro.

- Född 1926. Kubas ledare från revolutionen 1959 fram till 2008 då han lämnade över makten till sun yngre bror Raul Castro. Har fängslat, dödat och torterat dissidenter i stora antal.

 

Läs också Eric Roséns blogg om dödslistan.

Efter att beskedet kom att Usama bin Ladin dödats, twittrade utrikesminister Carl Bildt (m) att världen är en bättre plats utan bin Ladin. Även statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt sa, till Sveriges Radios Ekot att al-Qaida-ledarens död kan göra världen bättre  - även om båda också poängterade att de hade föredragit att al-Qaida-ledaren ställdes inför rätta.

- Det är alldeles utmärkt att han är borta. Jag hade önskat att han hade blivit gripen, ställts inför rätta och fängslats men jag har förståelse för det som har inträffat, sa Juholt till Sveriges Radio.

I sociala medier jublade många över bin Ladins död och många konstaterade att världen är en bättre plats sedan han skjutits ihjäl.

Och om världen är en bättre plats utan honom är följdfrågan vilka andra som ska dö?

Johan Ingerö, borgerlig frilansskribent och dödsstraffmotståndare, menar att det hade varit svårt att ställa bin Ladin inför rätta.

- Amerikanska medier frågar sig just nu var de hade förvarat honom om de tagit honom levande. Guantanamo hade varit politiskt omöjligt eftersom Obama gick till val på att stänga Guantanamo, även om han inte gjort det, säger Ingerö till Nyheter24.

Vilka andra skulle du vilja dödades?

- Jag hade hellre sett att bomben i Tripoli träffat Muammar Khaddafi, jag hade tyckt det var rätt bra om de hade skjutit Hitler 1930. Fick de Kim Jong Il i kikarsiktet så skulle det vara bra om han försvann, säger Ingerö till Nyheter24.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman skrev på måndagen på Newsmill att han föredragit att bin Ladin ställdes inför rätta. Men han säger samtidigt att det ibland behövs en ”ordentlig militär käftsmäll”.

- Att aktivt önska livet ur någon tycker jag inte man borde göra, speciellt inte som politiker, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Jag vill inte upprätta en lista med personer som borde dö här och nu. Men om Mugabe, Lukasjenko och Castro den äldre dog skulle inte jag bry mig ett jota, men jag vill inte önska livet ur dem aktivt, jag skulle hellre se dem sitta i en domstol och göra bort sig. Men om alla tre dog skulle jag nog fnissa ogenerat.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hinner inte med Nyheter24:s dödslista, då han är upptagen hela tisdagen och inte kan svara på vilka nu levande personer världen skulle vara en bättre plats utan. 

- Det nog är väldigt svårt att dra den slutsatsen i förväg, säger hans presschef Roberta Alenius till Nyheter24.

Från miljöpartiets sida vill man inte bidra med några namn som världen skulle kunna vara utan. Partiets utrikespolitiska talesperson Bodil Ceballos tycker att resonemanget är fel.

- Jättemånga människor är dumma och elaka men jag vill att de ska sätts bakom lås och bom i stället för att man har ihjäl dem. Det måste finnas någon moral i det hela, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

- Jag grät inte när bin Ladin dog och skulle inte gråta om Mugabe och Lukasjenko dog, men jag önskar inte livet ur dem, jag önskar att de ska bort från makten.

Johan Ingerö tror att den amerikanska militären kanske valt att döda i stället för att tillfångata bin Ladin delvis för att undvika en farsartad rättegång.

- Om han hade låtit sig tas levande hade han förvandlat en rättegång till ungefär det som Hussein, Milosevic och Karadzic gjorde, en stor propagandashow. Och det kan ha spelat in i valet.  Man hade ingen lust att bjuda honom på en show, säger Ingerö till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela