Stockholm

Familjetragedin på Gotland: Tilläts våldta i nästan 20 år

Mannen ska också ha våldtagit en av sina systrar i en traktor.
1 av 2
Mannen ska också ha våldtagit en av sina systrar i en traktor. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
2 av 2
. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

En man våldtog både sina systrar och sin flickvän. Föräldrarna höll allt hemligt och hotade ta sitt liv om barnen berättade vad som hänt.


Läs mer
Tingsrättens dom

Den 29-årige mannen har dömts för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig för övergreppen mot tre av sina yngre systrar.

Han har samtidigt dömts för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av sin ex-flickvän.

Tingsrätten uppger att det varit svårt att dissekera målet och urskilja enskilda brott. Därför är det maxstraffet på sex års fängelse baserat på en "övergripande bedömning".

VISBY. På tisdagen dömdes en 29-årig man i Gotlands tingsrätt för våldtäkt, grov sexuellt utnyttjande och grov sexuellt utnyttjande av minderårig.

Och historien bakom visar en tragisk och långvarigt pågående familjetragedi. Mannen har sedan nästan 20 år tillbaka förgripit sig på först sina yngre systrar och sedan sin flickvän.

I ett vittnesmål berättar en av de tre målsägande systrarna att brodern gömt sig i duschrummet och överfallit henne efter att hon tagit av sig sina kläder.

Hon berättar själv för tingsrätten hur chockad hon blev när han hoppade fram. Sedan våldtog han henne trots att hon gjorde allt för att hålla honom borta. Då var systern bara 13 eller 14 år gammal.

En annan syster vittnar om att brodern utnyttjat henne oralt, vaginalt och analt när hon bara var sju eller åtta år gammal. Hon säger att hon som liten trodde att det skulle vara så, att det var en lek.

– Det är svårt att utreda när det är barn inblandade, säger kommisarie Dan Paulsen, informationsansvarig på Gotlandspolisen, till Nyheter24.

"Tabubelagt att prata om det"

Enligt samtliga vittnesmål från systrarna i familjen ska föräldrarna ha känt till övergreppen men velat tysta ner allting.

Vid ett tillfälle hotade de sina barn med att ta sina liv om "hemligheten" kom ut.

Att något inte stått rätt till i familjen, som har en stor syskonskara, påpekas i domen. Släkten hade rykten om sig att ha "incestuösa inslag" och andra äldre systrar till den dömde mannen vittnar om hur de "utforskat varandra sexuellt" som barn.

Försvaret påpekade under rättegången att sexuella övergrepp och incest varit vanligt förekommande i familjen när den våldtäktsdömde brodern var liten. Händelserna ska ha involverat flera äldre släktingar och även 29-åringen ska ha blivit utsatt.

– Dessa brott är svåra att upptäcka eftersom det är tabubelagt att prata om dem, säger Dan Paulsen.

Mannen har också dömts för att ha våldtagit sin flickvän som han har en dotter med. Tre veckor efter förlossningen blev hon våldtagen, trots att hon desperat sade att de inte kunde ha sex eftersom hon skadats i underlivet vid förlossningen.

Målsägande låg inte bakom anmälan

Fallet uppdagades efter att den yngsta systern pratat med sin skolkurator som då kontaktade polisen. Det var ingen av de målsägande som såg till att utredningen startades.

– Den här utredningen startades inte på grund av anmälan från någon av mina klienter. Mer kan jag inte säga eftersom förundersökningen är sekretessbelagd, säger målsägandebiträdet Eva Ernstson till Nyheter24.

Tillsammans med Region Gotland och Barn- och ungdomspsykiatrin BUP driver polisen sedan januari 2010 Gotlands Barnahus, där man samverkar för att utreda fall där barn misstänks vara utsatta för brott.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.