FN-förbundet: "Juholt har inte förstått"

- 09/05/2011, 10:46 -
Håkan Juholt har fått utstå intern kritik efter sitt utspel om Libyen.
1 av 3

Håkan Juholt har fått utstå intern kritik efter sitt utspel om Libyen.

JESSICA GOW / SCANPIX

Det svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
2 av 3

Det svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Pontus Lundahl / SCANPIX

Två libyska rebeller använder luftvärn för att värja sig mot Khaddafis styrkor.
3 av 3

Två libyska rebeller använder luftvärn för att värja sig mot Khaddafis styrkor.

Rodrigo Abd / AP

Kritiken mot Håkan Juholts Libyen-utspel fortsätter. Nu slår FN-förbundet hårt mot socialdemokraterna.

I Libyen fortsätter kriget att rasa mellan rebeller och Khaddafitrogna styrkor. I Sverige får s-ledaren Håkan Juholt utstå hård kritik för sitt uttalande om att Sverige borde lämna Libyen i sommar.

Flera kända socialdemokrater, exempelvis den före detta utrikesministern Jan Eliasson, har kritiserat partiledaren. Nu riktar också det svenska FN-förbundet hårda ord mot s.

– Det verkar som att socialdemokraterna släpper den tradition man haft av att stödja FN-insatser. Det är uppenbart att de inte har förstått resolutionen, säger Aleksander Gabelic, ordförande i svenska FN-förbundet, tillika aktiv socialdemokrat, till Nyheter24.

Gabelic riktar sitt uttalande mot det faktum att s kallat operationen i Libyen för "slutförd".

Det var i sitt första maj-tal som Juholt meddelade att den socialdemokratiska linjen är att lämna över ansvaret för att försvara flygförbudszonen i Libyen till någon annan i juli.

Frågan har blottat sprickor inom socialdemokratin och kritiken bygger inte bara på vad som sagts utan även på hur hela frågan skötts.

– Hanteringen av det här visar på en förvirring och okunskap som är uppseendeväckande för ett så stort parti, säger Aleksander Gabelic.

 

S vill ha andra åtgärder – men vilka?

När Nyheter24 når socialdemokraternas presschef Dan Svanell hänvisar han till det uttalande han gjorde till TT om att partiet kommer att ta sitt ansvar.

– Vi kommer inte att svika Libyen utan vi kommer att fullfölja, enligt gammal god socialdemokratisk tradition, vårt uppdrag gentemot FN, säger han.

Vilka medel som ska användas har ännu inte framkommit.

– Det viktigaste nu är att s svarar på frågan: "vad vill vi i stället?" och sedan tittar på alternativa lösningar, tillsammans med regeringen, säger Aleksander Gabelic.

Nyheter24 har förgäves sökt Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för socialdemokraterna, som befinner sig i USA.

I en debattartikel i förra veckan skrev han tillsammans med Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesman, på SvD:s Brännpunkt att man måste gå bortom enbart militära insatser.