Håkan Juholt har fått utstå intern kritik efter sitt utspel om Libyen.
1 av 3
Håkan Juholt har fått utstå intern kritik efter sitt utspel om Libyen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Det svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
2 av 3
Det svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Två libyska rebeller använder luftvärn för att värja sig mot Khaddafis styrkor.
3 av 3
Två libyska rebeller använder luftvärn för att värja sig mot Khaddafis styrkor. - Foto: Rodrigo Abd / AP

FN-förbundet: "Juholt har inte förstått"

Kritiken mot Håkan Juholts Libyen-utspel fortsätter. Nu slår FN-förbundet hårt mot socialdemokraterna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Svenska folkets inställning

SVT:s Rapport presenterade en Sifo-undersökning i tisdagen förra veckan som visade det svenska folkets inställning till Libyeninsatsen.

Bara 30 procent av de tillfrågade vill att Sverige ska förlänga sin närvaro medan 29 procent tycker att Jas Gripen-planen ska dras tillbaka. 41 procent ställer sig tveksamma.

Det folkliga motståndet mot Håkan Juholt och socialdemokraternas inställning är alltså inte lika stort som motståndet utspelet mötts av inom partiet.

I Libyen fortsätter kriget att rasa mellan rebeller och Khaddafitrogna styrkor. I Sverige får s-ledaren Håkan Juholt utstå hård kritik för sitt uttalande om att Sverige borde lämna Libyen i sommar.

Flera kända socialdemokrater, exempelvis den före detta utrikesministern Jan Eliasson, har kritiserat partiledaren. Nu riktar också det svenska FN-förbundet hårda ord mot s.

– Det verkar som att socialdemokraterna släpper den tradition man haft av att stödja FN-insatser. Det är uppenbart att de inte har förstått resolutionen, säger Aleksander Gabelic, ordförande i svenska FN-förbundet, tillika aktiv socialdemokrat, till Nyheter24.

Gabelic riktar sitt uttalande mot det faktum att s kallat operationen i Libyen för "slutförd".

Det var i sitt första maj-tal som Juholt meddelade att den socialdemokratiska linjen är att lämna över ansvaret för att försvara flygförbudszonen i Libyen till någon annan i juli.

Frågan har blottat sprickor inom socialdemokratin och kritiken bygger inte bara på vad som sagts utan även på hur hela frågan skötts.

– Hanteringen av det här visar på en förvirring och okunskap som är uppseendeväckande för ett så stort parti, säger Aleksander Gabelic.

 

S vill ha andra åtgärder – men vilka?

När Nyheter24 når socialdemokraternas presschef Dan Svanell hänvisar han till det uttalande han gjorde till TT om att partiet kommer att ta sitt ansvar.

– Vi kommer inte att svika Libyen utan vi kommer att fullfölja, enligt gammal god socialdemokratisk tradition, vårt uppdrag gentemot FN, säger han.

Vilka medel som ska användas har ännu inte framkommit.

– Det viktigaste nu är att s svarar på frågan: "vad vill vi i stället?" och sedan tittar på alternativa lösningar, tillsammans med regeringen, säger Aleksander Gabelic.

Nyheter24 har förgäves sökt Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för socialdemokraterna, som befinner sig i USA.

I en debattartikel i förra veckan skrev han tillsammans med Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesman, på SvD:s Brännpunkt att man måste gå bortom enbart militära insatser.

FN
/
/
/
/