Mer än hälften av Sveriges ungdomar använder inte kondom.
1 av 2
Mer än hälften av Sveriges ungdomar använder inte kondom. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Sex- och samlevnadsundervisningen blir tydligare i och med den nya läroplanen.
2 av 2
Sex- och samlevnadsundervisningen blir tydligare i och med den nya läroplanen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Rektorernas svar på kondomkritiken

Sveriges rektorer är nöjda med sex- och samlevnadsundervisningen trots den kraftiga ökningen av könssjukdomar bland unga.


Fler rektorer om kondomkritiken

Pontus Andersson, rektor Bergby Centralskola i Gävle:

"Det här handlar om elevers självkänsla. Ska vi ha sex så måste vi ha kondom. Det handlar om ett val som ungdomar gör. Vi måste hjälpa de att stärka självkänslan."

Margaretha Karlsson, rektor för Carlshöjdsskolan i Umeå:

"Vad ska jag säga om det. Vi har en utlagd budget för det och jag är jättenöjd med undervisningen"

Hans Ringström är före detta rektor men arbetar som projektledare för Jensen nya grundskola i Västerås:

"Jag tror att det kan ligga en del i den kritiken. Undervisningen är oerhört viktig. Den är styrd av läroplanen men rektorn har ett extra ansvar. Det här har varit eftersatt länge."

Här kan du ladda hem den nya läroplanen. (pdf-länk)

STOCKHOLM. Från Malmö i söder till Umeå i norr säger rektorerna samma sak. De är nöjda med sex- och samlevnadsundervisningen på sin egen skola. Trots att mer än hälften av alla ungdomar inte använder kondom när de har sex.

Det dåliga vanorna leder till att allt fler smittas av könssjukdomar. För dålig sex- och samlevnadsundervisning är orsaken enligt Smittskyddsinstitutet som gick hårt åt skolan och speciellt rektorerna i en intervju med Nyheter24 förra veckan. Men rektorernas slår ifrån sig och svarar på kritiken.

– Jag tror det är väldigt olika. Man ska inte dra alla över samma kam. Jag är nöjd med vår undervisning, säger Ingvar Lundberg, biträdande rektor på Ryaskolan i Göteborg, till Nyheter24.

I Stockholm är tongångarna samma som i Göteborg. Sören Hedlund är rektor på Engelbrektsskolan och tycker att det är både frimodigt och lite anklagande att påstå att det är skolans undervisning som det är fel på.

– Skolan avgör inte om ungdomarna använder kondom eller inte. Väldigt mycket av det vi undervisar om följer inte ungdomarna i alla fall, säger Sören Hedlund.

I Sveriges tredje största stad Malmö låter det lite annorlunda. Fahrudin Zejnic är rektor för Nya Stenkulaskolan. Han tycker det är väldigt svårt att skylla ifrån sig men säger samtidigt att de jobbar aktivt med sex- och samlevnadsundervisningen.

– Det är svårt att veta vad som är tillräckligt. Man kan absolut göra mer men skolan är bara en del av helheten, säger han till Nyheter24.

 

NY LÄROPLAN

Till hösten kommer Skolverket ut med en ny läroplan. Den första på 15 år. Thomas Krigsman är undervisningsråd på Skolverket och han har varit med i arbetet med att utforma den nya läroplanen.

– Rektorn har ett ansvar för undervisningen men det har de även haft tidigare så det är inget nytt. Nu har vi haft samråd med RFSU och RFSL i arbetet med att ta fram nya kursplaner, säger han till Nyheter24.

I och med den nya läroplanen kommer allt bli mycket tydligare i undervisningen. Sex och samlevnad har lyfts in i flera ämnen och behandlas i biologi, samhällskunskap, bild, historia och religionskunskap.

I årskurs 7-9 kommer eleverna till exempel undervisas i bildanalys där sexualitet ingår.

" Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas."

 

"SVÅRT ATT PRATA RAKT UT"

Gustav Almestad driver sexbloggen Pillow Talk på Nyheter24 och han tror att det är en blandning av olika saker som har gjort att ungdomarna struntar i kondomen.

– Man ska inte säga rakt av att det är rektorernas fel. Delvis har undervisningen varit för dålig men jag tror det oftast handlar om att man har svårt att prata rakt ut om det. En tydlig läroplan tror jag är bra, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.