Var går gränsen för vad som är "påträngande, närgånget eller dolt"? Här försöker paparazzis få en skymt at Britney Spears i en ambulans 2008.
1 av 3
Var går gränsen för vad som är "påträngande, närgånget eller dolt"? Här försöker paparazzis få en skymt at Britney Spears i en ambulans 2008. - Foto: Mark J. Terrill / AP
2 av 3
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Advokatsamfundets Anne Ramberg vill att lagförslaget ses över i förhållande till grundlagen.
3 av 3
Advokatsamfundets Anne Ramberg vill att lagförslaget ses över i förhållande till grundlagen. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

"Antipaparazzilag inskränker yttrandefriheten"

Olovlig fotografering ska göras straffbart. Nämligen ska en ny lag nu stärka den personliga integriteten. Men förslaget får kritik.


Innehållet i lagförslaget

Föreslaget kap § 6 a

Den som olovligen, på ett sätt som är ägnat att kränka den enskildes personliga integritet, fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme, döms för olovlig fotografering till böter eller fängelse i högst ett år.

Detsamma gäller den som olovligen fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon på ett sätt som är på-trängande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka hans eller hennes personliga integritet som privatperson.

Läs hela promemorian här.

Både kändisar och helt vanliga privatpersoner har säkerligen känt sig kränkta av en alltför närgången fotograf eller någon som smygfilmat dem.

En ny lag ska nu stärka den personliga integriteten. Men är lagen förenlig med yttrande- och tryckfriheten?

Lagen är "en kraftig inskränkning av yttrande- och informationsfriheten", skrev Journalistförbundet, SJF, i ett pressmeddelande förra veckan.

Nu får de stöd av Advokatsamfundet.

– Man måste ta grundlagen i beaktning och se på helheten innan man straffbelägger olovlig fotografering, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet, till Nyheter24.

 Lagen kan slå mot yrkesfotografer

Som Nyheter24 tidigare rapporterat har regeringen i ett försök att råda bot på problemet med exempelvis smygfilmningar i omklädningsrum och kränkande fotografering låtit utreda saken. Nu står både justitiedepartementet och Datainspektionen bakom förslaget.

En person som gjort sig skyldig till olovlig fotografering ska straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

Journalistförbundet tror att lagen kommer att bli tandlös eller till och med slå fel.

– Lagen kommer inte ge det man vill uppnå med den, säger Journalistförbundets nyvalda ordförande Jonas Nordling till Nyheter24.

Han menar att lagen kommer bli tandlös på så vis att foton till exempel kommer fortsätta att läggas upp på nätet mot en persons vilja.

– Sådant kommer att ske ändå, du vet ju hur nätet fungerar. De som kommer att drabbas är yrkesfotografer, det är deras verksamhet som kommer att stoppas upp, säger Nordling.

 Ansvaret flyttas

I pressmeddelandet från SJF går det också att läsa att pressfotografer nu kommer ställas inför att "på bråkdelen av en sekund fatta ett beslut som efter en godtycklig bedömning kan leda till böter eller fängelse".

– Det finns andra problem med förslaget också, som att ansvaret flyttas från ansvarig utgivare till fotograf, säger Anne Ramberg.

Denna problematik har också tagits upp av SJF.

En händelse som enligt lagförslag skulle kunna tolkas som olovlig fotografering är när drottning Silvia stukade foten efter att ha försökt fly undan en fotograf.

Lagen beräknas träda i kraft 1 juli 2012.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!