1 av 2
- Foto: AP Photo/Salvatore Laporta
2 av 2
- Foto: AP Photo/Salvatore Laporta

4 400 i sopkonflikt: "Gå som sopgubbe i Gamla stan så får du se"

Effekerna av sopkonfilkten kan märkas snabbt. Nås inte en överenskommelse lär stanken börja sprida sig i städerna.


VÄRSTA SOPRUMMEN

På facebook har ett antal sopgubbar startat en grupp där de bland annat lägger upp bilder på några av de miljlöer de möter i sin vardag. Se de äckliga bilderna här.

Vid midnatt, natten mot onsdagen, inleddes en sopkonflikt sedan arbetsgivarna och fackförbundet Transport inte lyckats nå en överenskommelse om arbetsmiljöfrågor och ersättningar kopplade till ökad belastning. När mängden sopor ökar i samhället ökar också arbetsbelastningen för renhållningsarbetarna. Konflikten berör 4 400 anställda som inte längre kommer att jobba någon som helst övertid. Exakt vilka som drabbas värst – och hur snabbt – är svårt att sia om.

- Exakt hur det slår kommun för kommun kan inte jag säga, det beror på hur man lagt upp det, eftersom det är en övertidsblockad beror det på hur bra ordning man har på scheman i vanliga fall. Ju mer ordning desto mindre påverkan, säger Mattias Håkansson, presstalesperson på Transport, till Nyheter24.

Många har i samband med den tidigare konflikten i Stockholm sagt att ni redan har bra lön och bra arbetsvillkor. Hur ser du på det?

- Det här handlar inte om att höja lönerna i Stockholm utan om att sänka belastningen. De som tjänar bra i dag är också såna som sliter för pengarna, då man jobbar ofta vid de värsta hämtningsställena. Gå en dag som sopgubbe i Gamla stan så får du se.

Hur länge dröjer det innan vi får överfyllda soprum och illaluktande städer?

- Det enda man säkert kan veta är att första och andra dagen lär allmänheten inte märka så mycket, sen visar det sig.

Alla har sett bilderna från sopstrejkernas Neapel, där skräpet ligger i drivor över gatorna, kan det bli lika illa i Sverige?

- Pass. Det beror ju på helt och hållet. Det beror på hur förhandlingarna fortgår, säger Mattias Håkansson till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.