Mats Odell anklagas för att inte vilja införa tydliga regler för bjudresor och lyxmiddagar.
1 av 4
Mats Odell anklagas för att inte vilja införa tydliga regler för bjudresor och lyxmiddagar. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Hans Linde (v) har fått  årskort på både Skansen och Liseberg skickade till sig.
2 av 4
Hans Linde (v) har fått årskort på både Skansen och Liseberg skickade till sig. - Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX
Hans Linde brukar få ett antal vinflaskor under julen.
3 av 4
Hans Linde brukar få ett antal vinflaskor under julen. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Överåklagare Gunnar Stetler beslutade att inte undersöka Sofia Arkelstens bjudresor.
4 av 4
Överåklagare Gunnar Stetler beslutade att inte undersöka Sofia Arkelstens bjudresor. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Lyxmiddagar och mutor - en vardag för riksdagsledamöterna

Lobbynätverken får allt större inflytande i riksdagen, kan leda till att förtroendet skadas.


Svenska muthärvor och internationell lobbying

Tre stora svenska muthärvor

De allra färskaste fallet är givetvis muthärvan i Göteborgs kommun, som Nyheter24 tidigare rapporterat om. Det går att läsa mer om den här och här.

I december 2005 åtalades den före detta högt uppsatta SL-chefen Kjell Hultman för att i en av de största mutskandalerna någonsin ha låtit SL betala falska fakturor till ett värde av 10 miljoner kronor.

Han ska ha låtit sig bjudas på resor, krogbesök samt gåvor värda totalt 350 000 kronor i utbyte mot att han godkände alla fakturor som skickades från vaktbolaget Falck, oavsett om de var falska eller ej.

I maj 2010 började en stor muthärva inom kriminalvården nystas upp. En tidigare hög chef var den förste att misstänkas för mutbrott efter ett antal tvivelaktiga upphandlingar.

Fallet har växt och dom har ännu inte fallit mot någon. I mars 2011 delgavs ytterligare en person misstanke för grovt mutbrott och gjorde de tidigare fyra misstänkta sällskap.

Brotten ska ha skett i samband med byggandet av flera nya fängelser runtom i landet.

 

Krav på tydligare redovisning i EU

I förra veckan stramade Europaparlamentet upp reglerna för lobbyisterna som nu måste registrera sig för att få passerkort. Dessutom måste ansvariga parlamentariker redovisa exakt vilka lobbyister de varit i kontakt med under arbetet med ett lagförslag.

EU för register över närvarande intresseorganisationer.

 

Här kan du även läsa Riksdags & Departements granskning av Lobbyisterna i Riksdagen

 

Hårdare regler även i USA

I USA har man under president Barack Obama blivit öppnare med lobbyverksamheten. Nya lagar som infördes av honom 2009 förbjöd bland annat gåvor från lobbyister.

Summorna som spenderas på lobbyverksamhet i USA är smått otroliga. Läs mer här.

STOCKHOLM. Lyxmiddagar, bjudresor och fina hotellrum. Allt på bekostnad av lobbyister med ett enda mål. Att påverka våra förtroendevalda. Debatten tog rejäl fart under oktober förra året när det uppdagades att moderaternas partisekreterare Sofia Arkelstens misstänktes för mutbrott. Efter en intensiv mediarapportering där många skanderade efter Arkelstens avgång inledde överåklagare Gunnar Stetler en undersökning om bjudresan till Sydfranska orten Pau, anordnad av oljeföretaget Shell, kunde anses som en muta.

Arkelsten klarade sig undan den gången och undersökningen lades ned. Men lyxmiddagarna och bjudresorna slutade inte upphöra för det. Tiden gick och när 2010 närmade sig sitt slut så damp de sedvanliga gåvorna ned hos riksdagsledamöterna från olika lobbyister.

– Till julen kommer det alltid gåvor från olika företag. Det kan vara flera vinflaskor, årskort på Skansen och Liseberg. Några ambassader brukar skicka inbundna kalendrar men jag tar aldrig emot något själv, säger Hans Linde, riksdagsledamot och gruppledare för vänsterpartiet, till Nyheter24.

Men det är bjudresorna som är värst. Den mest exklusiva resan som Hans Linde har blivit bjuden på kom från den Etiopiska staten. Linde som alltid tackar nej till bjudresor berättar att de skulle bekosta en resa på två veckor ned till Etiopien.

– Sofia Arkelsten är inte ensam. Det finns ett Svensk-taiwanesiskt vänskapsförbund i riksdagen där ledamöter från olika partier bjuds på resor, säger Hans Linde.

Enligt Linde borde det finnas ett tydligare regelverk som talar om hur resor och middagar anordnade av lobbyister ska utformas. På det viset skulle ledamöterna slippa misstankarna om mutbrott och riksdagens förtroende skulle vara intakt.

 

Lyxmiddagarna efter föredragen

Den 8 juni anordnas ett seminarium av Skogsindustrierna. På mötet kommer ett 40-tal riksdagsledamöter att närvara och lyssna på experter som håller föredrag om biologisk mångfald. När seminariet är över beger sig ledamöterna tillsammans med lobbyisterna till Svenskt Näringslivs restaurang på Storgatan 19 i Stockholm. Här bjuds ledamöterna på en lyxig middag och notan tar Skogsindustrierna hand om.

– Det är bra mat, men det är svårt att definiera lyxigt. Vi betalar för den för att det blir enklast så. Om vi hade börjat fakturera ledamöterna hade det bara blivit krångligt, säger Hannes-Karl Borg, Skogsindustriernas rådgivare i näringspolitiska frågor.

Men Skogsindustrierna är inte värst bland lobbyisterna. Enligt Hans Linde är LRF, Lantbrukarnas Riksförbund kända för sina lyxiga middagar bland riksdagsledamöterna.

– LRF är kända för att ha påkostade middagar och då är det klart att sådant sprider sig i riksdagen. Det är bra mat och det bjuds helt enkelt, säger Hans Linde.

Hans Linde tror att det just är den här typen av middagar som borde regleras mer. Han säger själv att han brukar gå på arbetsluncher där syftet med lunchen är att delta i ett möte och inte få en gratis måltid.

Och det är just den här typen av måltider som överåklagare Gunnar Stetler använder som exempel om vad han generellt anser vara okej. Att bli bjuden på en jorden runt resa med bad och flyg en månad under sakligt innehåll är enligt Stetler olämpligt. Men att en riksdagsman blir bjuden på informationsträff av en lobbyist på McDonald's och samtidigt bjuder ledamoten på maten så är det tillämpligt eftersom det har ett sakligt innehåll.

– Lobbyism är tillåten men att kombinera det med otillämpliga förmåner är inte tillåtet. Det som är uppenbart olämpligt är att bjuda på alltför stora förmåner där det inte har ett sakligt innehåll, säger överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten för korruption, till Nyheter24.

 

Tydligare reglering ett måste

Torbjörn Lindhe är kanslichef på Institutet mot mutor. Och han håller med överåklagaren om att det inte finns någon solklar gräns för någon kategori av mutbrott utan att varje enskilda fall ska bedömas var för sig.

– Det viktigaste är det sakliga innehållet. Påverkar du med bidrag så att den personen ska reagera på ett speciellt sätt i riksdagen så är det otillbörligt. Vår rekommendation är att det ibland kanske är bättre att riksdagsledamöterna betalar själva så att de slipper bli misstänkta för mutbrott, säger Torbjörn Lindhe till Nyheter24.

Institutet mot mutor har försökt få riksdagen att ta fram riktlinjer för vad som ska gälla. Efter Arkelstenhärvan drogs diskussionen igång men när mediernas intresse svalnade så hände ingenting menar kanslichefen.

När vänsterpartiets gruppledare Hans Linde tar upp frågan om en tydlig reglering med gruppledare från högerkanten har han alltid fått ett tydligt nej.

– När vi sitter i möte bakom stängda dörrar då får jag alltid ett rakt nej. Men när de pratar i media låter det annorlunda, säger Hans Linde.

Hans Linde lyfter också fram bland annat kristdemokraternas Mats Odell och moderaternas Anna Kinberg Batra som exempel på gruppledare med en annan uppfattning i frågan än vänsterpartiet.

När Nyheter24 ringer upp kristdemokraternas gruppledare Mats Odell vill han inte kännas vid kritiken.

– Det Hans Linde säger stämmer inte. Jag tror inte att en lagstiftning löser det här. Tidigare har vi haft muntliga riktlinjer men nu har vi bestämt att vi ska ta fram egna, säger Mats Odell till Nyheter24.

Mats Odell har heller aldrig varit med om att något svenskt företag bjudit honom på någon resa. Och några gåvor från svenska företag har han inte fått skickat till sig.

– Jag ska snart åka till Turkiet med talmannen och då ska Hans Linde också med. Då får vi se om han betalar för sina egna måltider där, säger Mats Odell till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.