Stockholm

Vårdare våldtog 14-åring igen - varningssignaler ignorerades

Regionschefen Jesper Svedberg kopplades inte in i ärendet förrän i början på januari.
Regionschefen Jesper Svedberg kopplades inte in i ärendet förrän i början på januari. Foto: Statens institutionsstyrelse

Vårdaren hade sex med 14-åring trots att flickan slog larm till ledningen.


Läs mer
Lagen om vård av unga.

Lagen förkortas oftast LVU och reglerar tvångsomhändertagande av unga människor i Sverige under 18 år och i vissa fall av unga under 20.

Omhändertagande kan grundas i bristande hemförhållanden eller vårdslöst beteende.

De brister som förkommer i hemmiljön ska vara av allvarlig art innan tvångsomhändertagande får göras.

Det ska också finnas en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling annars skadas.

TROSA. Den 14-åriga flickan som utnyttjades sexuellt av vårdaren på Lövsta ungdomshem gav tidigt signaler om att något var fel. Det var den 20 december förra året som hon först vågade berätta för en person på Lövsta att det förekommit sexuell aktivitet mellan henne och vårdaren.

Trots att delar av hennes berättelse nådde ledningen samma dag fick vårdaren fortsätta att träffa henne ensam. Under den tiden misstänks han ha begått ytterligare två övergrepp. Det framgår i de polisförhör som har gjorts med personalen på hemmet.

Från flickans första signal om att något inte stod rätt till tog det ledningen hela tre veckor att konfrontera vårdaren med uppgifterna, skriver Södermanlands Nyheter.

Lövsta är ett ungdomshem som tar emot ungdomar som har omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Mats Stenius arbetar som biträdande chef och han berättar att personalen inte får uttala sig när Nyheter24 vill ställa sina frågor.

– Jag har inga kommentarer. Det ingår inte i mina arbetsuppgifter utan du får prata med Jesper Svedberg som är regionchef, säger Stenius till Nyheter24.

Jesper Svedberg arbetar som regionchef för Mälardalen på Statens Institutions styrelse (SiS).

 – Det handlar inte om att vi vill lägga något lock på. Det har kommit fram nya uppgifter i polisförhör som vi inte visste om. Anklagelserna från början handlade om sexuella övergrepp och gränsdragningsproblem, säger Jesper Svedberg.

 

SKICKADE FLICKAN BREV OM ÖVERGREPPEN?

Trots att flickan slog larm den 20 december kontaktade inte ledningen för Lövsta skolhem Jesper Svedberg förrän en bit in på januari. Enligt Svedberg har det nu kommit fram nya uppgifter i polisförhören som han inte visste om då.

Han berättar också att det fanns "ett brev med i bilden". Men vad det är för brev och vem det är i från vill han inte svara på.

–  Jag har ju inte berättat för dig vad brevet innehåller. Jag känner att det blir snurrigt med alla datum nu. Jag måste få be om att ringa upp dig, säger han till Nyheter24.

När Nyheter24 kontaktar honom några timmar senare finns det fortfarande stora oklarheter kring brevet och ledningens agerande.

Det är brevet du pratade om tidigare. Hade flickan skrivit det?

– Eeeh, nja, det tror jag inte det. Det kan vara så att det har funnits fler brev också men jag vill inte kommentera det mer, säger Svedberg då.

Trots flickans tidiga rop på hjälp bedömer han att de har agerat så snabbt de har kunnat. Och eftersom det har kommit upp nya uppgifter från personalen i polisförhören vill han avvakta med en ny internutredning.

– Det kan finnas datum som motsäger det vi säger men det måste vi kolla på efter rättegången. Jag vill inte säga att vi har gjort allting rätt i det här, säger han till Nyheter24.

Rättegången började på torsdagen. Vårdaren misstänks för våldtäkt mot barn vid upprepade tillfällen under 2010 och 2011. Rättegången avslutas 25 maj.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.