Stockholm

Kungens vänner bad om maffians hjälp - Ville stoppa "olämpliga" bilder

Hans majestät Kung Carl XVI Gustaf.
1 av 5
Hans majestät Kung Carl XVI Gustaf. Foto: ERIK ABEL / SCANPIX
2 av 5
. Foto: SCANPIX
3 av 5
. Foto: KARIN BYLUND
4 av 5
5 av 5
. Foto: SCANPIX

Kungens vänner åkte till Kroatien för att träffa Milan Sevo - Den svenske Gudfadern. Uppdraget: Att tysta Mille Markovic som sägs ha bilder från de ökända kungliga festerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Utdrag från de inspelade samtalen

Daniel Webb: Jag kan få honom att göra en dementi, men det är klart att han vill ha pengar.

Anders Lettström: Låt mig överväga och se hur vi kan hantera det och så får vi väl se om det över huvudtaget finns något ställe att mötas på. Risken är ju att han lever i någon fantasivärld när det gäller den biten. Kanske, jag vet inte. Alla vill väl egentligen få lugn och ro och bara slippa det här jävla eländet.

Det är maffia och kopplingar till kungahuset. Det är helikopterrånet. Det är förort. Men det är inte ”Snabba Cash”. Det är på riktigt. Ibland överträffar verkligheten dikten. Den flerfaldigt prisade journalisten Nuri Kinos skildring av den undre världen i sin nyutkomna bok – Den svenske Gudfadern – tillhör ett sådant tillfälle.

Journalistik som förändrar

Att kalla Nuri Kino för upptagen är en underdrift. Två mobiler ligger bredvid honom på bordet och ringer stup i kvarten. Ibland svarar han, ibland inte. Men Nuri behåller hela tiden lugnet. Vi sitter på ett kafé och blickar ut över vattnet mot Liljeholmen. Han talar med en sansad ton, har en stadig och fokuserad blick och utstrålar värme och inlevelse.

– Jag vill göra journalistik som förhoppningsvis förändrar livet för en eller flera till det bättre. Men vem är jag att prata om vad jag har gjort. Du får väl googla mig, säger han till Nyheter24.

Jag finner initierade reportageserier om pedofilnätverk, irakiska flyktingar och poliskorruption. Men också en radiodokumentär från 2003 om Milan Sevo - den beryktade svenske gangsterbossen.

Helikopterrånet

Då visste inte Nuri att Milan Sevos berättelse skulle utgöra stommen i hans bok – Den svenske Gudfadern – som släpps i morgon.

Men kanske var det oundvikligt.

För vem annars skulle kunna få tillträde till Milan Sevos inre än en annan ortodox kristen som också kom till Sverige med arbetskraftsinvandringen och är uppväxt i förorten. Dessutom knyts de samman av Sveriges, och kanske en av världens, mest spektakulära kupper: Helikopterrånet.

– Jag och Milan har en del gemensamma vänner. Bland annat Goran som i dag sitter fängslad för helikopterrånet och har pekats ut som "hjärnan" bakom kuppen.

– Rånet var på onsdagen. På fredagen efteråt fikade jag med honom. Jag frågade Goran då om han var inblandad i rånet. Svaret kom snabbt: "Tror du att jag skulle vara kvar i landet då?"

Men Nuri vet att Goran är smartare än så. Om han skulle lämna landet skulle det bara väcka misstankar.

Polisen har avlyssnat ett flertal samtal mellan Milan Sevo och Goran Bojovic. Innan helikopterrånet ringde de ofta till varandra och pratade i bland om en pilot. Polisen menar därför att Milan ska ha varit delaktig i förberedelserna till rånet. Men Milan påstår att samtalen handlade om en kranförare.

Vad som är sant får läsaren avgöra.

Sant är i alla fall att Milan Sevo lever och är fri i Serbien, men affärerna går inte lika bra. Skriverierna om honom i samband med helikopterrånet har gjort så att många av de lagliga affärerna, som Milan poängterar är det enda han numera sysslar med, har tagit skada.

Sveriges kung ber om hjälp

– Tre kapitel i boken handlar om hur vänner till kungen åker till Kroatien för att träffa Milan Sevo. Jag har tagit del av flera röstinspelningar och skrivit om det i boken, berättar Nuri för Nyheter24. 

Kungens vänner vill ha Milans hjälp för att stoppa spridningen av ”olämpliga” bilder och filmmaterial på kungen. Material som Mille Markovic, flitigt intervjuad i Den motvillige Monarken, säger sig ha. De erbjuder stora summor pengar till Milan Sevo för att förmå honom att dels stoppa Mille men också köpa hans dementi. Men vad de inte vet är att Milan Sevos livvakt, Daniel Webb, spelade in alla möten.

”Han lät inte upprörd utan mer saklig, som i förhandlingar, när han berätta­de att de ville att Mille Markovic skulle stoppas. Min första tanke, den spontana var, att jag ville veta vad som menades med ’stoppa’. Den som pratade är advokat och en i gubbröran, kungens närmaste vänner.”

Parallellt med att Nuri skriver boken utvecklar sig dramat hela tiden. Och det blir nästan en realtidsskildring. Det sista som Nuri hinner få med, efter att kontakterna mellan kungens vänner och Milan har hamnat i kvällspressen, är ett sms till Daniel Webb;

”Hej Daniel, jag har inget problem med artiklarna i kvällspressen som din journalistkollega Nouri (sic) planterade. Jag träffar dig gärna för att titta på dina kostnadsutlägg. När ses vi?”

Efter detta har både Nuri och hans förläggare fått indikationer på att dessa vänner till kungen har försökt underminera Nuris trovärdighet och finna svagheter som de kan använda mot honom.

"Nu börjar svartmålningen av mig tänker jag, nu är det min tur för deras ryktesspridning. Man ska försöka svärta ner mitt namn."

I dag uttalar sig Daniel Webb för SR Ekot och uppger att den av kungens vänner som han rådslagit med heter Anders Lettström. En annan av kungens vänner Anders "Aje" Philipson bekräftar att han hört talas om mötena.

– Jag visste inte om det här mötet förrän långt efteråt. Det är Anders Lettström som får stå för det här. Det får han förklara, säger Philipson till SR Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.