Personalen på elevernas boende reagerade på det rasistiska ordet.
1 av 2
Personalen på elevernas boende reagerade på det rasistiska ordet. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och personen på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och personen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Invandrarelevernas läxa - böja "neger"

– Det är upprörande att de lämnar ut det här materialet, säger Haidi Hallberg, samordnare på invandrarelevernas boende.


Ordet neger

Fram till och med 1970-talet var neger den mest vanliga termen för svarta personer.

I dag är det ett föråldrat ord som är mycket förolämpande och har en negativ laddning.

Ordet härstammar troligtvis från ordet latins niger.

KARLSHAMN. Invandrade elever fick i hemläxa att böja olika substantiv från singular till plural. Bland orden fanns det rasistiskt betingade ordet "neger". Händelsen ägde rum förra veckan på Väggaskolan och upptäcktes av personalen på elevernas boende.

– Visst är det fruktansvärt. Jag tycker att skolan är en plats där man ska jobba mot mobbning och rasism, säger Haidi Hallberg samordnare på boendet Lysmasken till Nyheter24.

På Lysmasken bor ensamkommande flyktingbarn som går i invandrarklassen på Väggaskolan. Det rasistiska ordet upptäcktes när elever bad om läxhjälp av personalen.

– Vi har inte pratat med eleverna om det här men det är klart att de förstår vad både neger, blatte och rasism betyder. Det är upprörande att de lämnar ut det här materialet, säger Haidi Hallberg.

Eva Kindell är rektor på Väggaskolan och har pratat med den ansvariga läraren som inte säger sig veta hur ordet hamnat i läxan.

– Så kan det inte få vara. Vi ska absolut inte använda ett sådant här material. Det måste vara gammalt material som någon har tryckt upp, säger Eva Kindell till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!