Protester mot president Saleh under tisdagen.
1 av 4
Protester mot president Saleh under tisdagen. - Foto: Hani Mohammed / AP
Vakter patrullerar utanför Sadiq al-Ahmars hus i Sanaa.
2 av 4
Vakter patrullerar utanför Sadiq al-Ahmars hus i Sanaa. - Foto: Hani Mohammed / AP
President Ali Abdullah Saleh lät sig intervjuas av utvalda medier på onsdagen.
3 av 4
President Ali Abdullah Saleh lät sig intervjuas av utvalda medier på onsdagen. - Foto: Mohammed Hamoud / AP
Militären sätter hårt mot hårt i Jemens huvudstad men ett fredsavtal kan vara inom räckhåll.
4 av 4
Militären sätter hårt mot hårt i Jemens huvudstad men ett fredsavtal kan vara inom räckhåll. - Foto: Mohammed Al-Sayaghi / AP

Jemen närmar sig inbördeskrig

Oppositionen har tagit över flera offentliga byggnader i huvudstaden Sanaa.


Vad händer i arabvärlden nu?

Nyheter24 har tidigare rapporterat om vad som händer i arabvärlden efter revolutionerna i Tunisien och Egypten. Förutom rapportering från kriget i Libyen har det varit tystare än tidigare under våren.

Läs två tidigare analyser av läget med först vänsterdebattören Ali Esbati och sedan den liberale debattören Dick Erixon.

SANAA. Striderna mellan regimen och oppositionen i Jemen fortsatte under onsdagen med stora framryckningar från de sistnämndas sida.

Klanledare lojala med oppositionens frontfigur Sadiq al-Ahmar har ockuperat flera offentliga byggnader i huvudstaden Sanaa, däribland den statliga nyhetsbyrån Saba och det statliga flygbolaget Yemenia, uppger Al-Arabiya.

Oppositionssyrkorna har intagit flera offentliga byggnader och ministerier, bland annat den statliga nyhetsbyrån Saba och det statliga flygbolaget Yemenia. Under striderna ska 44 människor ha dödats.

 

Presidenten skyller på oppositionen

Under tisdagen dödades 38 personer i den norra delen av Sanaa i strider mellan oppositionella och regimtrogna styrkor. Bland dessa fanns både anhängare till Al-Ahmar och soldater.

Jemens president Ali Abdullah Saleh har under onsdagen helt och hållet lagt skulden för striderna på oppositionen. Han hävdade samtidigt att han inte tänker dras in i ett fullskaligt inbördeskrig.

– De bär skulden för dödandet av oskyldiga civila. Nu attackerar de inrikesdepartementet. Men vi vill inte utvidga konfrontationen, säger han i ett uttalande enligt Al-Jazeera.

 

Fredsavtal inom räckhåll

Striderna har pågått i huvudstaden i flera dagar och är det senaste beviset på den press som sätts mot president Saleh att lämna sin post efter 33 år vid makten.

Oppositionsledaren Sadiq al-Ahmar har å sin sida anklagat Saleh för att försöka få igång ett inbördeskrig enbart för att kunna sitta kvar vid makten.

Under onsdagskvällen annonserade dock president Saleh att han är redo att skriva under GCC:s fredsavtal, samma avtal som han tre gånger tidigare bundit sig att skriva på men backat ur.

Fredsavtalet, som redan skrivits på av oppositionsledare, förbinder Saleh att avgå inom 30 dagar för att undgå åtal. Generalsekreterare Abdul Latif al-Zayani säger till Al-Jazeera att han kan tänka sig att åka tillbaka till Saana för att få avtalet påskrivet.

GCC - Gulf Cooperation Council - är ett ekonomiskt och politiskt samarbetsorgan bestående av Bahrain, Saudiarabien, Oman, Kuwait, Qatar och Förenade Arabemiraten.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.