- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

UD: "Sverige agerade likadant mot CIA som vi hade gjort mot iranska agenter"

Iran eller USA spelar ingen roll - regeringen hade gjort samma sak vem det än var som spanade på svensk mark.


Avslöjandet om att minst två amerikanska CIA-agenter under 2009 bedrev spaning på misstänkta terrorister i Sverige, i smyg och utan tillåtelse, har följts av nästan total tystnad från regering och säkerhetspolis.

Samtidigt har kritiken inte låtit vänta på sig. Bland annat har vänsterpartiets Jens Holm tillsammans med advokaten Sten de Geer polisanmält agenterna till åklagarmyndigheten.

- Om inte säkerhetspolisen och regeringen agerar gör jag det, sa Holm i ett pressmeddelande i samband med anmälan.

Justitieminister Beatrice Ask (m) och justitiedepartementet lämnade bara en skriftlig kommentar om avslöjandet:

”Justitiedepartementet hålls fortlöpande informerat om Säkerhetspolisens verksamhet. Det finns också fastlagda regler och rutiner för hur övriga delar av Regeringskansliet informeras. Om, hur och när Justitiedepartementet informeras i ett enskilt ärende kommenterar vi inte.”

När Nyheter24 pratar med Beatrice Asks pressekreterare Anna Erhardt säger hon att de enligt de lagar och regler som finns måste avhålla sig från att kommentera den här typen av händelser.

- Man brukar inte kommentera det här och det finns lagtexter där det är reglerat i regeringsformens 10:e kapitel, det här är standard i såna här fall.

Många kräver att det offentligt sägs ifrån – är det verkligen ett orimligt krav?

- Problemet är ju att när vi pratar kan vi inte diskutera ett enskilt fall. Då tycker jag att ni som journalister har ett ansvar att förklara varför regeringen inte kan säga mer. Det är viktigt att ni är pedagogiska i det arbetet, säger Anna Erhardt till Nyheter24.

Vilka åtgärder har Sverige generellt möjlighet att vidta i lägen där ett annat land har hemliga agenter här som bedriver spaning utan tillåtelse?

- Utländska medborgare som inte har diplomatstatus kan gripas av polisen, häktas av åklagare och om brott kan styrkas kan de också åtalas. Har de diplomatstatus faller ett annat regelverk in.

Nyheter24 får också från såväl utrikesdepartementet som justitiedepartementet beskedet att Wienkonventionen omöjliggör att vissa länder särbehandlas. Det innebär att de åtgärder man vidtagit eller inte vidtagit i det här fallet är samma som oavsett vilket lands agenter bedrev otillåten spaning i Sverige. Om det är USA, Iran, Nordkorea eller Ryssland spelar ingen roll.

Valet i det här fallet var att inte gripa agenterna, att inte informera allmänheten och att inte protestera offentligt.

/
CIA
/
/
/
/
UD
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.