Det här är Ehec-bakterien.
1 av 3
Det här är Ehec-bakterien. - Foto: Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" / SCANPIX
Här visar en person från sjukhuset i Hamburg upp en framodlad bakteriekultur av ehec-bakterien.
2 av 3
Här visar en person från sjukhuset i Hamburg upp en framodlad bakteriekultur av ehec-bakterien. - Foto: Philipp Guelland/Ap/Scanpix
Dödsgurkan har inte satt skräck i svenska handlare.
3 av 3
Dödsgurkan har inte satt skräck i svenska handlare. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Dödsgurkan skrämmer inte oss

Trots att Sverige har fått sitt första allvarliga fall av Ehec-smittan handlar vi gurka precis som vanligt.


Livsmedelsverket informerar

Livsmedelsverket uppmanar personer som vistas i norra Tyskland att följa de tyska myndigheternas rekommendationer om att inte äta sallad, tomater och gurka råa.

Än så länge är det inget som tyder på att de aktuella gurkorna finns i Sverige.

Bakterien finns i tarmen hos människor och djur, särskilt kor, får och getter. Smittan kan spridas till grönsaker via förorenat bevattningsvatten.

Källa: Livsmedelsverket

Tillståndet uppges vara livshotande för en kvinna i Halland som har smittats av Ehec-bakterien. Hittills har 36 personer drabbats i Sverige, varav sex har insjuknat under helgen. Smittan upptäcktes i Tyskland och enligt Livsmedelsverket kan den härledas till spanska gurkor. Den svenska kvinnan har troligtvis smittats av bakterien under ett besök i Tyskland eller via en anhörig som varit där.

I Europa har hundratals smittats och dödstalet var under måndagen uppe i minst tio personer. Samtidigt kommer det in rapporter från både Tjeckien och Österrike om att den spanska gurkan har plockats ned från butikshyllorna, skriver Aftonbladet.

Men i de svenska livsmedelsbutikerna märker man knappt av rädslan för att handla gurka. Varken Ica eller Coop forum säljer spansk gurka. Joakim Blixt är ansvarig för grönsakerna på Ica Maxi Lindhagen. Han har inte märkt av någon större oro bland kunderna.

– Det kommer några som frågar men vi säljer bara svensk gurka, säger Joakim Blixt, till Nyheter24.

På Coop forum i Västberga säljer de också bara svensk gurka. Men Ann Olsson som är ansvarig för grönsakerna är orolig för de övriga frukterna från Tyskland.

– Jag tycker det är jätteobehagligt. Många kanske tänker att det här en liten grej men jag är rädd för det här. I dag kommer jag plocka bort tyska rädisor från butiken och tidigare har jag bytt bort den tyska färska vitkålen mot en från Ungern, säger Ann Olsson, till Nyheter24.

/
/
/
Ica
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!