1 av 2
- Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
2 av 2
- Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Våldspiral i Fittja - Polisen testar ny taktik

Ingen gripen för skjutningen - och polisen kämpar stenhårt för att få Fittjaborna att lita på dem.


På måndagen sköts en 16-årig pojke ner i förorten Fittja i Stockholm. Tidigt pratades det om flera gärningsmän som ska ha skjutit mot pojken. Andra uppgifter gjorde gällande att det rörde sig om en ensam skytt. 16-åringen träffades i axeln och i låret och fördes med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset. Han har fortfarande inte kunnat höras av polis då han varit nedsövd under förmiddagen.

- Vi hoppas kunna höra personen när hans tillstånd gör det möjligt. Det viktigaste är att han mår bra. Det senaste jag hörde var att det är allvarligt men stabilt, säger Hesam Akbari, informationsansvarig på Södertörnspolisen, till Nyheter24.

Polisen vill i nuläget kommentera uppgifterna så lite som möjligt och vill varken säga om det finns några misstänkta eller hur många gärningsmän som tros ha varit på plats vid skjutningen. Hesam Akbari bekräftar dock att inga gripanden har gjorts än så länge.

MÅNGA SKJUTNINGAR I OMRÅDET

Fittja och Alby har drabbats av ett antal allvarliga skjutningar de senaste åren och enligt polisen ser man en upptrappning i området.

- Det har varit färre i år än förra året, när vi hade ett tiotal fall, men generellt sett har det varit en upptrappning där man använder skjutvapen. Tidigare använde man knytnävar eller i värsta fall tillhyggen. Vad det beror på är svårt att säga, det kan vara att det är mer kliniskt, att man inte behöver utdela själva slaget utan kan ha ett visst avstånd, säger Hesam Akbari.

SAMVERKANSPROJEKT SKA BRYTA TRENDEN

I de brottsdrabbade områdena Fittja och Alby har Södertörnspolisen sedan 1 mars i år inlett ett samverkansprojekt tillsammans med Botkyrka kommun kallat AlFi.

Bland annat öppnar kommunen en ny fritidsgård och ökar personalnärvaron på Ungdomens hus i Fittja. Dessutom ska polisen jobba för att skapa mer förtroende hos de boende i området.

- Det blir ökad polisiär närvaro på poliskontoren, säger Hesam Akbari till Nyheter24 och fortsätter:

- Man kan ju gå in med en stenhård attityd men det hjälper inte på sikt utan man måste gå in med en långsiktig lösning där man får ökat förtroende.

Och att förtroendet för polisen inte är tillräckligt stort i dagsläget råder det inget tvivel om.

- Det finns många som blir skjutna i benet eller liknande som inte vill medverka i utredningen och då kommer vi tillbaka till det här med förtroendet för polisen, konstaterar Hesam Akbari.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!