1 av 2
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
2 av 2
- Foto: SCANPIX

20 procent vill sälja sin röst i riksdagsvalet

Pengabristen bland unga i Sverige gör sig påmind.


WORLD VALUES SURVEY

World Values Survey (WVS) är en av de största globala studierna av människors attityder och värderingar. Den akutella studien i Sverige är genomförd bland 1208 slumpvis utvalda medborgare - varav 305 var mellan 18-29 år.

En av forsknings­ledarna är docent Staffan I. Lindberg som menar att resultatet går att applicera på riksnivå med en liten felmarginal.

Nu kan du köpa dig in i riksdagen. En stor undersökning visar att 20 procent av svenskarna mellan 18-29 kan tänka sig att rösta på just dig - mot en summa pengar.

Om det bekräftar att Sverige lider av stor ungdomsarbetslöshet är oklart - men 28 procent av Sveriges unga kan dessutom tänka sig byta sin röst - mot ett jobb.

Sveriges yngsta riksdagsledamot Anton Abele (m), som lyftes in till riksdagen efter bloggkampanj signerad Blondinbella, menar att det redan är så det går till.

– Ja, partier anställer ju lite mer profilerade människor, bloggare till exempel, som företräder partiet.

Sverige, Ghana eller Botswana, skillnaden kanske inte är så stor?

En ny stor undersökning, finansierad av Riksbanken, chockar forskare i statsvetenskap. Resultatet visar bland annat att en tredjedel av landets unga kan tänka sig att lägga sin röst på den politiker som ger dem ett jobb.

– Det här är första gången liknande frågor ställs till svenska väljare. En del av dem är egentligen utformade och anpassade till afrikanska förhållande, säger Staffan I. Lindberg, forskningsledare vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, som varit med och utformat frågorna, till Nyheter24.

Oroväckande tendenser

– Dels visar undersökningen att en fjärdedel av landets unga är öppna för ickedemokrati, och att lika många kan byta bort sin röst mot pengar. Men att så många kan tänka sig byta politiskt parti om de erbjuds ett jobb är klart intressant.

Betyder det att politiker nu bör ta sin chans och så att säga börja använda sig av lite mer okonventionella metoder?

– Jag skulle inte tro att det är lagligt. Men jag vet inte. I länder i Afrika är det dock inte ovanligt att politiker gör sådant.

Anton Abele (m) håller med.

Skulle du kunna tänka dig erbjuda ett jobb för en röst?

Moderaterna gör ju redan det. Vi skapar fler arbetstillfällen genom ett gynnsammare företagsklimat.

Men jag menar mer konkret, att du anställer en person om han eller hon röstar på dig?

– Jag ser inte riktigt hur det skulle gå till. Det skulle kosta väldigt mycket pengar att anställa för röster. Men jag skulle aldrig sälja en arbetsplats för en röst, nej det skulle jag inte.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.