1 av 2
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
2 av 2
- Foto: SCANPIX

20 procent vill sälja sin röst i riksdagsvalet

Pengabristen bland unga i Sverige gör sig påmind.


WORLD VALUES SURVEY

World Values Survey (WVS) är en av de största globala studierna av människors attityder och värderingar. Den akutella studien i Sverige är genomförd bland 1208 slumpvis utvalda medborgare - varav 305 var mellan 18-29 år.

En av forsknings­ledarna är docent Staffan I. Lindberg som menar att resultatet går att applicera på riksnivå med en liten felmarginal.

Nu kan du köpa dig in i riksdagen. En stor undersökning visar att 20 procent av svenskarna mellan 18-29 kan tänka sig att rösta på just dig - mot en summa pengar.

Om det bekräftar att Sverige lider av stor ungdomsarbetslöshet är oklart - men 28 procent av Sveriges unga kan dessutom tänka sig byta sin röst - mot ett jobb.

Sveriges yngsta riksdagsledamot Anton Abele (m), som lyftes in till riksdagen efter bloggkampanj signerad Blondinbella, menar att det redan är så det går till.

– Ja, partier anställer ju lite mer profilerade människor, bloggare till exempel, som företräder partiet.

Sverige, Ghana eller Botswana, skillnaden kanske inte är så stor?

En ny stor undersökning, finansierad av Riksbanken, chockar forskare i statsvetenskap. Resultatet visar bland annat att en tredjedel av landets unga kan tänka sig att lägga sin röst på den politiker som ger dem ett jobb.

– Det här är första gången liknande frågor ställs till svenska väljare. En del av dem är egentligen utformade och anpassade till afrikanska förhållande, säger Staffan I. Lindberg, forskningsledare vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, som varit med och utformat frågorna, till Nyheter24.

Oroväckande tendenser

– Dels visar undersökningen att en fjärdedel av landets unga är öppna för ickedemokrati, och att lika många kan byta bort sin röst mot pengar. Men att så många kan tänka sig byta politiskt parti om de erbjuds ett jobb är klart intressant.

Betyder det att politiker nu bör ta sin chans och så att säga börja använda sig av lite mer okonventionella metoder?

– Jag skulle inte tro att det är lagligt. Men jag vet inte. I länder i Afrika är det dock inte ovanligt att politiker gör sådant.

Anton Abele (m) håller med.

Skulle du kunna tänka dig erbjuda ett jobb för en röst?

Moderaterna gör ju redan det. Vi skapar fler arbetstillfällen genom ett gynnsammare företagsklimat.

Men jag menar mer konkret, att du anställer en person om han eller hon röstar på dig?

– Jag ser inte riktigt hur det skulle gå till. Det skulle kosta väldigt mycket pengar att anställa för röster. Men jag skulle aldrig sälja en arbetsplats för en röst, nej det skulle jag inte.

/
/
/
/
Senaste nytt

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Bombdåd på mässa i Filippinerna – flera döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.

Attacker mot Gaza möts med raketer

Israels bombardemang av södra Gaza fortsätter samtidigt som Hamas och Islamiska Jihad har svarat med raketbeskjutning mot Israel.