Afrika

idag 07:18
Att utse en fredspristagare i en tid där krig och konflikter verkar dyka upp i världens alla hörn framstår inte som en lätt uppgift. I fjol präglades priset tydligt av kriget i Ukraina. I år tror experter på en annan inriktning.
3 dagar sedan 08:08
Hennes arbete har bidragit till att dödsfall kopplade till aborter har minskat med 40 procent i Afrika söder om Sahara. Nu tilldelas Eunice Brookman-Amissah ett av årets Right Livelihood-pris.
24 Sep, 21:10
Ett år efter valet som resulterade i att hon blev Italiens premiärminister tillstår Giorgia Meloni att hon hade hoppats göra "bättre" ifrån sig för att få kontroll över migrationssituationen.
22 Sep, 16:42
Ukraina testar en ny korridor över Svarta havet genom bulgariskt och rumänskt vatten. Nu kan landet ha hittat ett nytt sätt att leverera sitt spannmål. Det här är en väldigt hoppfull utveckling – både för Ukraina och för världen, säger analytikern Charlotta Rodhe.
22 Sep, 06:26
Antalet noshörningar på den afrikanska kontinenten ökade i fjol. Nästan 23 300 noshörningar strövade omkring på kontinenten i slutet av förra året, vilket är en ökning med 5,2 procent jämfört med 2021 enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN.
20 Sep, 05:16
Rysslands invasion av Ukraina står högt på dagordningen under FN:s generalförsamling i New York, som inleddes på tisdagen. Sverige ska föra dialog med bland andra afrikanska länder om kriget.
16 Sep, 16:18
Två fartyg som ska lastas med vete för export till Asien och Afrika har anlänt till Ukraina.
16 Sep, 07:40
Polens styrande parti Lag och rättvisa (PIS) skakas av uppgifter om att polska konsulat i Afrika och Asien tagit emot mutor för att utfärda visum.
13 Sep, 12:14
Tyskland har lovat att ta emot 3 500 migranter som först sökt asyl i Italien. Men efter att 1 700 personer tagit sig till landet pausar man nu uppgörelsen.
11 Sep, 20:00
Flera döda sälar som hittats i vattenbrynet på Själland har visat sig vara smittade av fågelinfluensa, H5N1.
11 Sep, 10:40
Aleksander Ceferin satte ner foten. Uefa-chefen övertalade Luis Rubiales att avgå från sin post som ordförande för det spanska fotbollsförbundet – tre veckor efter att ha kysst Jennifer Hermoso på munnen. Hotet om ett äventyrat VM-arrangemang blev till sist avgörande.
6 Sep, 14:24
Med finansieringslöften värda 23 miljarder dollar avslutas Afrikanska unionens klimatmöte i Kenya. Ett syfte har varit att lyfta fram kontinentens potential att med omfattande naturtillgångar delta på ett rättvist sätt i världens gröna omställning.
6 Sep, 10:08
Årets sommar var med stor marginal den varmaste som hittills har uppmätts globalt. Medeltemperaturen var 16,77 grader, enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus. 2023 är på god väg att bli det varmaste året som har uppmätts på jorden.
5 Sep, 15:18
Afrika kan med sina stora naturresurser hjälpa världen att slå in på en grönare väg. Det framhålls med stark röst från klimattoppmötet i Kenya. Men det kräver pengar och att rika länder betalar sin klimatskuld, understryker värdlandets president.
5 Sep, 01:24
Amnesty International hävdar i en ny rapport att eritreanska trupper har gjort sig skyldiga till krigsbrott som upprepade våldtäkter och summariska avrättningar av civila i Tigrayprovinsen i grannlandet Etiopien.
4 Sep, 19:08
Översvämningar, torka och hetta. Extremvädret sätter käppar i hjulet för försöken att bromsa malaria, tuberkulos och hiv/aids. Vi kan inte riktigt stoppa översvämningarna, säger Dianne Stewart, chef för givarrelationer på hjälporganisationen Globala fonden.
4 Sep, 08:12
Något förnyat spannmålsavtal presenterades inte efter måndagens möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Putin hävdar dock att Ryssland är redo att åter ingå ett avtal – men endast om han får igenom krav på lyfta restriktioner.
1 Sep, 14:06
Nobelstiftelsen ändrar sig och bjuder i år in Rysslands ambassadör till prisutdelningen. Ett besked som väckt kritik. Men inte från norska Nobelkommittén. I Norge har vi haft den policyn i över 70 år, säger chefen för Nobelinstituttet till TT.
31 Aug, 17:52
Afrikanska lösningar krävs för Afrika, betonar otaliga EU-länder kring den senaste tidens kuppdramatik. EU är gärna med på sanktioner – men inte militärinsatser.
31 Aug, 06:06
Kupper, kuppförsök och rysk påverkan förvandlar Afrika till en allt större huvudvärk för EU. Vi måste engagera oss i regionen, säger Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M).

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.