Sverigedemokraternas stöd avgör till oppositionens fördel igen.
1 av 2
Sverigedemokraternas stöd avgör till oppositionens fördel igen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Ivan Daza, grundare av Blatteförmedlingen.
2 av 2
Ivan Daza, grundare av Blatteförmedlingen.

Företagen vars framtid hänger på Fas 3

I och med riksdagsomröstningen på torsdagen stoppas nu anvisningarna till Fas 3-jobb. Nu riskerar flera företag, som till exempel Blatteförmedlingen, att försvinna.


Fas 3

Deltagare i Fas 3 ska erbjudas arbetsuppgifter hos en arbetsgivare. Arbetsgivaren behöver inte betala löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar. Dessutom får arbetsgivaren 225 kronor per person och dag för att täcka handledarkostnader. En sysselsättningsperiod får pågå i högst två år. Sysselsättning i fas 3 kan vara uppgifter som annars inte skulle bli utförda eller som höjer kvaliteten i verksamheten

Blatteförmedlingen är bara ett av flera företag som förlorar pengar när Fas 3 nu försvinner, efter riksdagens beslut på torsdagseftermiddagen.

De har startat Jobbfabriken som helt riktar sig mot Fas 3-deltagare. Cirka 600 deltagare har de i dag. Företaget får 225 kronor per person och arbetsdag. De senaste dagarna har det pågått diskussioner inom företaget, både bland deltagare och anställda. En oro finns för vad som kommer att hända om förslaget om utförsäkringarna röstas igenom, även bland deltagarna, berättar Sunbeam Lilja, personal- och verksamhetschef, när Nyheter24 når henne.

– Vi diskuterar inte nedläggning just nu, men risken finns att vi måste dra ned på vår verksamhet om förslaget röstas igenom, säger hon.

På Arbetsförmedlingen vill man inte svara på vad som kommer att hända om Fas 3 försvinner.

– Vi har fått vårt uppdrag från regeringen och jag vill inte spekulera i vad som kommer att hända om Fas 3 försvinner. Som det ser ut i dag är det 26 530 människor som befinner sig i Fas 3, säger Daniel Johansson, pressekreterare hos Arbetsförmedlingen.

Sd stödjer rödgröna

Utöver voteringen om Fas 3-jobben stödjer också sverigedemokraterna oppositionens utskottsinitiativ om att utförsäkringarna ska stoppas.

Erik Almqvist, Sd-ledamot i socialförsäkringsutskottet, skriver på torsdagen i en debattartikel i Svenska Dagbladet att sverigedemokraterna ger sitt stöd till förslaget om återförsäkring för dem som saknar sjukpenniggrundande inkomst  samt till förslaget om en mer skälig och genomförbar  prövning mot arbetsmarknaden.

Att sd stödjer de rödgröna kan ge regeringen ännu ett nederlag. De har nu förlorat 14 omröstningar sedan de kom till makten 2010.

De rödgrönas förslag innebär att personer som saknar sjukpenniggrundad inkomst ska återförsäkras, utförsäkringarna ska upphöra och prövningen av arbetsförmågan efter 180 dagar ska återgå till hur det var 2008.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.