- Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Kommer det någonsin p-piller för män?

Forskare har hittat en nyckelreceptor. Men kommer det någonsin ett piller som faktiskt når marknaden?


P-piller (för kvinnor)

P-piller innehåller hormoner som finns naturligt i kroppen, och tas dagligen för att förhindra graviditet. Vanligast är kombinerade p-piller, som innehåller en kombination av hormonerna östrogen och progestagen. En annan preventivmetod är minipiller, som endast innehåller gestagen och ofta har mindre biverkningar än kombinerade p-piller.

P-piller fungerar genom att genom tillförande av hormoner påverka menscykeln, och ägglossning förhindras. De påverkar även slemmet i livmoderhinnan för att förhindra att spermier tar sig in i livmodern, och slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas. P-piller har ett pearl-index på 0,5–1,5 vilket innebär 0,5-1,5 oönskade graviditeter per 100 kvinnoår.

Forskare vid Washington University har länge försökt uppfinna ett p-piller för män genom att blockera A-vitaminets funktion i testiklarna. Och där konsekvensen tidigare blev kraftigt illamående och andra bieffekter som gjorde att man inte kunde använda preparatet på människor ser man nu ut att ha hittat en väg framåt. Enligt Sveriges Radios Vetenskap & Miljö har man hittat en den receptor som bryter ner A-vitaminet och forskarna tror sig snart kunna blockera receptorn mer specifikt, med milda eller inga bieffekter.

Därmed ser ett p-piller för män ut att vara nära. Men antalet gånger det påståtts har varit otaliga. Nästan årligen kommer rapporter från seriösa forskare om att ett p-piller för män snart kan finnas färdigställt. Men i slutändan tycks inget ske. Varför är inte helt enkelt att svara på, menar Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU, när Nyheter24 når henne.

- När man försöker använda hormoner är det en väldigt komplicerad process och svårt att få det att fungera på ett ett bra sätt på män och biverkningarna har varit antingen okända eller för stora. Det är ett av skälen, säger hon och fortsätter:

- Andra skäl har säkert med efterfrågan att göra, en större grupp män lägger ansvaret när det gäller skydd på helt på kvinnan.

På RFSU möter man dock också en betydande grupp män som är otroligt måna om att kunna ha kontroll över sin egen fertilitet och inte vill riskera att bli pappor mot sin vilja eller att ett samlag leder till oönskad graviditet.

Men Åsa Regnér säger att synen på mäns och kvinnors sexualitet och på manligt och kvinnligt över huvud taget också påverkar.

- Gruppen män som vill ha p-piller skulle bli större om sexualitet blev mer jämställd. Sen är män är mer ovana att uppsöka vård överhuvudtaget, särskilt när det gäller sexualitet och kroppsliga frågor, säger hon och fortsätter:

- Bara 15 procent av besöken på ungdomsmottagningen görs av killar, det finns också färre ställen för män att vända sig till och det är en större barriär att som man kalla sig patient i de här sammanhangen. Tittar man på de som väljer att sterilisera sig är 80 procent kvinnor trots att det är ett mindre ingrepp för män.

 

Samma krav på p-piller för kvinnor?

Från RFSU:s sida menar man att det är viktigt att p-piller för män utvecklas också ur ett globalt perspektiv, då 200 miljoner människor som vill ha tillgång till preventivmedel i dag saknar det och att fattiga människor många gånger inte har samma möjlighet att reglera hur många barn de ska få.

De p-piller för kvinnor som finns på markanden i dag ger ibland stora och besvärliga bieffekter för kvinnor som förändrat humör och sexlust till illamående och i värsta fall ökad risk för till exempel blodpropp. Och frågan är om de p-piller som finns på marknaden i dag hade setts som tillräckligt problemfria om de utvecklades i dag.

- Många kvinnor är ju nöjda med sina p-piller men precis som du säger finns en grupp som upplever att det inte fungerar, men jag tror man tar väldigt noga hänsyn till bieffekter och att det ska vara så små besvär som möjligt. Det är svårt att säga att man är mer försiktig när det gäller män men visst, när p-piller började tas fram fanns inte alls samma krav, säger Åsa Regnér till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

Brand i Södertälje – boende uppmanas gå in

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.