11 000 kronor kan eleven vänta sig från skolchefen.
1 av 2
11 000 kronor kan eleven vänta sig från skolchefen. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Eleven hade svårt att få godkänt betyg men med hjälp av en morot i form av pengar tog hon tag i skolgången.
2 av 2
Eleven hade svårt att få godkänt betyg men med hjälp av en morot i form av pengar tog hon tag i skolgången. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Skolchefen mutade elev - tog pengar från fond

En elev på Ekebyskolan fick pengar från skolchefen om hon höjde betyget från IG till G.


Pengarna

De 11 000 kronor som eleven ska få från skolchefen är tagna från skolnämndens fond.

Pengarna ska fungera som ett resebidrag så att eleven ska kunna ta sig till och från en framtida gymnasieskola.

SALA. En av eleverna på Ekebyskolan hade svårt att motivera sig i skolan.

Hennes betyg var dåliga och lärarna klarade inte av att hjälpa henne. Då rykte kommunens skolchef Silvana Enelo Jansson in och gav eleven 1 000 kronor per höjt betyg. Eleven kände sig direkt motiverad och lyckades kassera ut 11 000 kronor. Något som nu har upprört andra elever och föräldrar.

– Ryktesvägen har jag hört att elever har reagerat men ingen har hört av sig till mig. Jag kan förstå att de ifrågasätter det här och har funderingar runt det hela, säger Urban Erixon rektor på Ekebyskolan, till Nyheter24.

Finns det en risk att andra elever utnyttjar det här?

– Ja säg det. Jag vet inte. Vi har elever som har svårt med att komma till skolan. Det är ingen gångbar väg men vi hittade inget annat bra sätt att hjälpa till, säger Urban Erixon.

Enligt skolnämndens ordförande Eva Stenberg (s) visste hon inte om att skolchefen hade tagit pengarna från olika fonder.

– Jag kan tycka att man kanske skulle kunna motivera henne på ett annat sätt. Eleven har ju gjort en riktig uppryckning och det är toppen för henne. Sedan funderar jag på alla andra som har IG, säger Eva Stenberg (s), till Nyheter24.

Skolchefen Silvana Enelo Jansson säger att hon inte betalade eleven för att höja betygen.

– Är man en chef som tänjer på gränserna för elevernas bästa så får man räkna med att det blåser i flaggans topp. Självklart har jag fått både ris och ros för det här, säger skolchefen och fortsätter.

– Det här handlar om en elev som har haft det tufft länge. Det viktigaste är att det har blivit bättre för eleven, säger hon till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.