Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk journalist kvar i "fängelset från helvetet"

- 15/06/2011, 08:09 -

AP Photo/Fernando Vergara

Svensk-colombianen sitter fortfarande häktad i Colombia i väntan på rättegång som startar den 16 juni, trots att högsta domstolen i landet har underkänt bevisföringen mot honom.

Rättegången mot den svensk-colombianske journalisten Joaquín Peréz Becerra startar den 16 juni i Bogatá. Datum var egentligen satt till den 30 maj. Mannens advokat Ramiro Orjuela var i Stockholm den 8 juni och sa då till Sveriges radio att Sveriges regering borde ta kontakt med Colombia på regeringsnivå.

Efter uppgifter i colombianska tidningar underkände högsta domstolen i Colombia bevisföringen mot Peréz Becerra, men trots det har han inte blivit frisläppt. Orjuela berättar för Sveriges radio att han tror att myndigheterna förhalar frigivningen och kommer att komma med nya anklagelser när rättegången startar.

– Vi har ingen detaljerad information om hur det går med bevisföringen mot mannen. Vår ambassad i Colombia följer fallet fortlöpande och under omständigheterna mår mannen bra. UD träffade mannens advokat den 9 juni, men jag har inga uppgifter från mötet, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Hotad i Sverige

Colombia är ökänt för sin behandling av journalister och kritiker till regeringen. I snitt mördas sju journalister per år i landet. En ex-colombian, som vill vara anonym av rädsla för repressalier från Colombia, säger att han har blivit hotad av colombianska myndigheter sedan han kom till Sverige. Personer som är kritiska till regeringen, som han själv, brukar pekas ut som terrorister.

Han är nu orolig för vad som kommer att hända med Peréz Becerra när han som regimkritiker befinner sig i Colombia. Peréz Becerra arbetar på den regeringskritiska tidningen Anncol, och enligt Colombia är det en tidning som stödjer Farc.

– Anncol är inte en tidning som stödjer Farc, och Joaquín Peréz Becerra är inte en terrorist. Han jobbar för yttrandefrihet, säger Alberto Munos Andrade, språkrör för Samordningskommittén för Joaquín Peréz Becerras frigivning.