- Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Par fick lämna tillbaka adoptivson

Ett par i Sverige fick lämna tillbaka sin adoptivson efter åtta månader till den biologiska mamman efter att hon ångrat sitt beslut om adoption.


Antal adoptioner i Sverige

Barn födda i Sverige: 84 445 stycken

barn födda utomlands: 54 800 stycken

Pojken bodde hos paret i åtta månader och har aldrig träffat sin biologiska mamma. Den biologiska mamman ville inte träffa sin son efter förlossningen. Han föddes den 1 juni 2010 och redan efter fyra timmar fick paret träffa honom.

–Jag kan inte tänka mig att man kan känna mer än vad vi gjorde för ett barn, här har biologiska band ingen betydelse, säger adoptivmamman till Dagens Juridik.

Efter en natt på BB fick de ta pojken med sig hem och har sedan dess haft pojken boende hos sig. Den biologiska mamman gav ett skriftligt samtycke till adoptionen efter två månader och paret trodde att det bara var att vänta på att den juridiska gången skulle bli klar. I februari i år ångrade sig mamman. Då hade pojken bott hos de tilltänkta adoptivföräldrarna i åtta månader.

Att en biologisk förälder drar tillbaka sitt samtycke händer då och då i Sverige, men är inte vanligt.

– Det är den risken man tar om man väljer att adoptera ett barn som är fött i Sverige. Vi ställer hårdare krav på adoptivföräldrar till ett svenskfött barn. Inte för att det barnet är mer värt än ett annat barn, utan för att barnet har biologiska rötter i Sverige, säger Eva Elfver Lindström, utredare på Socialstyrelsen, till Nyheter24.

Rent juridiskt kan en vårdnadshavare ångra sitt beslut att adoptera bort sitt barn såvida fallet inte är avgjort i domstol. Samtycke till adoption ska inte inhämtas förrän den biologiska mamman återhämtat sig efter förlossningen, vanligen först efter sex veckor.

För adoptivföräldrarna kom beskedet som en chock. De var tvungna att lämna ifrån sig sin son till för honom okänd person.

Förra året genomfördes 35 adoptioner med barn födda i Sverige i åldern 0-1 år och ingen av de biologiska föräldrarna drog tillbaka sitt samtycke.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.