Onsdag 29 Sep
Stockholm

Fejkbloggare avslöjas på löpande band

Fejkad bloggare
Vem ligger bakom det du läser egentligen?. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Finns också flera svenska exempel med mindre politisk innebörd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"De senaste tre dagarna har varit förkrossande för oss alla på LezGetReal. 'Paula Brooks' har varit en del av våra liv i tre år nu" skriver Linda Carbonelli i ett blogginlägg på LezGetReal. Anledningen är att det bakom namnet på lesbiska skribenten Paula Brooks visat sig finnas en 58-årig man vid namn Bill Graber.

Extra märkligt är att det var just "Paula Brooks" som vidarebefordrade inlägg från "Amina Arraf" - en syrisk lesbisk bloggare som skrev om bland annat sitt liv i som homosexuell mitt i upprorets Syrien men som visade sig vara studenten Tom MacMaster.

Därmed har två uppmärksammade homosxuella kvinnliga bloggare avslöjats som män bakom pseudonym på kort tid.

Att uppmärksammade bloggar skrivs av personer som är någon annan än de utger sig för att vara förekommer även i Sverige. Även om det sällan eller aldrig är fullt lika laddat som bloggande från en revolution elller om mänskliga rättigheter har flera fejkbloggar flera gånger upprört de läsare som gått på lögnen.

Den allra mest uppmärksammade i Sverige är troligen Black Ascot. En blogg om en ung tjej med ett dekadent och mycket självdestruktivt leverne som väckte både sympatier och oro. Känslor som förbyttes i frustration och ilska när reklambyrån Studio Total visade sig vara upphovsmän till den "unga tjejens" blogg. Det hela var en del av en reklamkampanj för Malmö Opera.

En annan omskriven fejkblogg är Söderfamiljen, vars upphovsperson fortfarande inte avslöjat sin riktiga identitet. Bloggens sista inlägg skrevs i augusti 2010 och personen bakom den mycket satiriska bilden av en modern familjefar på Södermalm lyckades i det längsta lura vissa läsare att bloggen var genuin och på riktigt.

Den mycket ambitiösa fejkbloggen Mullbergaskolan.se lurade också en period läsare att det fullständigt absurda livet på skolan och dess märklige rektor Leif Waldemark var verklighet men övergick sen till att mer och mer bli en öppet skönlitterär blogg. Nu finns blogginläggen i bokform men författarna bakom har inte givit sig till känna.

Ett av de senaste tillskotten till de populära fejkbloggarna är Rulltrappereparatören, en blogg fylld av påhittade facktermer, frustration och ointresse att lösa problem. Bloggen uppges ha varit en hit bland rulltrappereparatörer som skrattat gott åt de märkliga formuleringarna och kreativa namnen på olika delar av rulltrappans maskineri. Bloggens upphovsman är än så länge okänd och det sista inlägget skrevs den 29 mars i år.

Känner du till fler svenska fejkbloggar? Skriv en kommentar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela