Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Göteborgskravallerna kunde tagit hans liv

- 15/06/2011, 15:52 -
1 av 2

Roger Lundsten/BLR-Fotograferna/SCANPIX

2 av 2

Anders Wiklund/SCANPIX

Den 15 juni 2001 sköts Hannes Westberg i magen av polis vid en demonstration i Göteborg. Tio år senare säger han att han inte ångrar någonting.

Den 19-årige Hannes Westberg springer fram mot kravallpolisen på Vasaplatsen. Det är den 15 juni 2001. Bilder från när Hannes Westberg kastar sten mot polisen kablades ut i världen. Man kan se hur han ensam framför polisen kastar sten som inte når fram, han pekar finger och vänder sig sedan om, tar sig för magen och springer blödande därifrån.

Hannes Westberg blev skjuten av polisen. Enligt polisen stod han i täten för en våldsam mobb som bombaderade polisen med gaststen. Det var vid EU-toppmötet i Göteborg mellan den 14 och 16 juni 2001 som kravallerna uppstod. Hannes Westberg var en av tiotusentals demonstranter som befann sig i Göteborg för att demonstrera.

I dag är han 29 år. Han berättar i onsdagens Uppdrag granskning i SVT, att han inte ångrar sig och att han har samma åsikter i dag som då. Han saknar en njure, mjälten och hans kroppspulsåder fick lagas med gore-tex, men utöver det har han inga men. Han säger att han står för det han gjorde.

– Polisen attackerar demonstrationsrätten, man attackerar mötesfriheten och skjuter människor på öppen gata, man förfalskar bevismaterial, och man erkänner allt detta. Ändå finns det inga som helst konsekvenser. Då kan jag undra vilken demokrati det är vi attackerar, och vad är den värd?

Erik Nord, chef för ordningspolisen i Göteborg säger i Uppdrag granskning att han anser att Hannes Westberg har ansvar för vad som hände honom vid Vasaplatsen.

– Hannes Westberg har ett ansvar i den situationen som inträffade, det är min bestämda uppfattning. Jag kan inte se att polismännen har någon skuld överhuvudtaget. De agerade utifrån den situation de hamnade i. Det var olyckligt att de hamnade där. Det är allvarligt när man använder vapenmakt mot andra människor, men det förekommer och kommer att fortsätta. Vi kommer att fortsätta använda vapen, säger han i Uppdrag granskning.

Poliserna som avlossade skott fälldes inte, men Hannes Westberg fick åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.


Se SVT:s uppföljningsprogram om Hannes Westberg i kväll klockan 20:00