Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fp: "Moderaterna fegar om euron"

BERTIL ERICSON / SCANPIX

Nyheter | 16/06/2011 10:44

Folkpartiet tänker inte göra som centerpartiet gjorde med kärnkraftsfrågan och ändra sig.

På onsdagen kom siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som visar att bara 24 procent skulle rösta ja i en folkomröstning om euron om den hölls i dag. Siffrorna kommer samtidigt som en våldsam ekonomisk kris lamslår flera av euroländerna, med Grekland som det tydligaste exemplet.

Men från folkpartiets sida har man inga planer på att sluta driva frågan om euron aktivt trots det låga stödet i opinionen.

- Det ändrar inte vår inställning, säger folkpartiets ekonomiskepolitiske talesperson Carl B Hamilton till Nyheter24.

I stället ser han framför sig att stödet kan öka när euron visar sig klara den nuvarande krisen.

- När det här reder ut sig, i Grekland och andra länder, då kommer omvärlden och euroländerna konstatera att man klarade även detta. Man har då testats väldigt hårt men håller ändå ihop och klarar krisen.

Folkpartiet vill som tidigast se en folkomröstning om euron i samband med eu-parlamentsvalet 2014 – om inte det inte också då är en ”fullkomligt hopplös situation opinionsmässigt”. Carl B Hamilton medger också att det skulle kunna vara riskfyllt för euroförespråkarna att förlora ännu en folkomröstning om valutan.

 

GÖR INTE SOM CENTERPARTIET

Att byta fot - som centerpartiet gjorde i kärnkraftsfrågan – är inte aktuellt. Det är för viktigt, menar folkpartiet, att Sverige på sikt är med.

- Vi vill delta och ha inflytande och inte tillhöra b-laget. Nu fattas massa beslut i euroländerna om hur vi ska förhindra framtida kriser och de reglerna gäller ju även för Sverige i allt väsentligt men vi är inte med och påverka, säger Hamilton till Nyheter24.

Carl B Hamilton skickar också en passning till de övriga partierna i riksdagen som vill införa euron.

Är de andra eurovänliga partierna för fega?

- Ja, vi har blivit det enda partiet som vågar driva det här. De andra är alldeles för passiva – framför allt moderaterna.