- Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Fp: "Moderaterna fegar om euron"

Folkpartiet tänker inte göra som centerpartiet gjorde med kärnkraftsfrågan och ändra sig.


Länderna som infört euron

Euroområdet utgörs av Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Valutan används även i Monaco, San Marino och Vatikanstaten, som har ingått monetära avtal med unionen, samt inofficiellt i Andorra, Kosovo och Montenegro.

På onsdagen kom siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som visar att bara 24 procent skulle rösta ja i en folkomröstning om euron om den hölls i dag. Siffrorna kommer samtidigt som en våldsam ekonomisk kris lamslår flera av euroländerna, med Grekland som det tydligaste exemplet.

Men från folkpartiets sida har man inga planer på att sluta driva frågan om euron aktivt trots det låga stödet i opinionen.

- Det ändrar inte vår inställning, säger folkpartiets ekonomiskepolitiske talesperson Carl B Hamilton till Nyheter24.

I stället ser han framför sig att stödet kan öka när euron visar sig klara den nuvarande krisen.

- När det här reder ut sig, i Grekland och andra länder, då kommer omvärlden och euroländerna konstatera att man klarade även detta. Man har då testats väldigt hårt men håller ändå ihop och klarar krisen.

Folkpartiet vill som tidigast se en folkomröstning om euron i samband med eu-parlamentsvalet 2014 – om inte det inte också då är en ”fullkomligt hopplös situation opinionsmässigt”. Carl B Hamilton medger också att det skulle kunna vara riskfyllt för euroförespråkarna att förlora ännu en folkomröstning om valutan.

 

GÖR INTE SOM CENTERPARTIET

Att byta fot - som centerpartiet gjorde i kärnkraftsfrågan – är inte aktuellt. Det är för viktigt, menar folkpartiet, att Sverige på sikt är med.

- Vi vill delta och ha inflytande och inte tillhöra b-laget. Nu fattas massa beslut i euroländerna om hur vi ska förhindra framtida kriser och de reglerna gäller ju även för Sverige i allt väsentligt men vi är inte med och påverka, säger Hamilton till Nyheter24.

Carl B Hamilton skickar också en passning till de övriga partierna i riksdagen som vill införa euron.

Är de andra eurovänliga partierna för fega?

- Ja, vi har blivit det enda partiet som vågar driva det här. De andra är alldeles för passiva – framför allt moderaterna.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.