Liberalerna

Liberalerna, tidigare Folkpartiet liberalerna, är ett svenskt politiskt parti som driver en socialliberal politik. Partiet grundades 1934 och hette då Folkpartiet. Det var en sammanslagning mellan riksdagspartierna "Sveriges liberala parti" och "Frisinnade folkpartiet".


Partiet la till ordet "liberalerna" till partinamnet 1990 och hette därefter Folkpartiet liberalerna. Den 22 november 2015 gjorde de ett namnbyte och heter numera enbart Liberalerna.


År 2007 tog Jan Björklund över partiledare för partiet – och var det till år 2019 när Nyamko Sabuni tog över titeln. Partiets logotyp är ett vitt eller blått L och deras symbol är en blåklint. Liberalerna är en del av samarbetet Alliansen där även Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingår.


Partiet har ett ungdomsförbund och ett kvinnoförbund. Nätverket Liberala studenter är en organisation inom ungdomsförbundet.


I riksdagsvalet 2010 fick partiet 7,06 procent av rösterna, medan i valet 2014 fick de 5,42 procent. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 5,49 procent.

2 dagar sedan 13:34
Nyheter24 har sammanställt de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Birgitta Ohlsson.
3 dagar sedan 08:02
Kristdemokraterna går framåt i SVT/Verians senaste opinionsundersökning. Stödet för partiet landar på 4,6 procent – det bästa sedan november 2022.
18 Jun, 19:14
Efter TV4:s avslöjande om Sverigedemokraternas trollkonton hoppar nu Liberalerna av samarbetet med SD i Norrtälje. Beslutet togs under tisdagskvällen vid Liberalernas extrainsatta medlemsmöte i kommunen, rapporterar flera medier.
14 Jun, 10:42
Nu är EU-valet sluträknat. Och det står klart att SD-kandidaten Maria Rosander föll på målsnöret och Dick Erixon tar plats i parlamentet.
13 Jun, 10:10
Kristdemokraterna och Liberalerna kom med god marginal över spärren i EU-valet. I SCB:s partisympatiundersökning till riksdagen är båda långt under. Skillnaderna bör inte förvåna, enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson. Väljare i EU-val vågar sprida ut sina röster lite mer.
13 Jun, 09:14
Stödet för euron ökar. Men någon ny folkomröstning är inte aktuell just nu, menar flera av partierna. Men Moderaterna stänger inte dörren. Vi får återkomma i den frågan, säger partisekreteraren Karin Enström.
13 Jun, 08:04
L och KD hamnar under riksdagsspärren i SCB:s senaste mätning av partisympatierna – och stödet för KD har nästan halverats sedan valet. Båda partierna tappar främst till regeringskollegan Moderaterna.
12 Jun, 18:50
Sverigedemokraterna blev största parti i årets EU-skolval, enligt det preliminära resultatet. Ett resultat som kan förklaras av partiernas genomslag på sociala medier.
12 Jun, 16:12
Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län, har polisanmälts för trolöshet mot huvudman och tjänstefel, rapporterar Smålandsposten.
12 Jun, 07:32
Krysskampen inom Liberalerna för att knipa partiets enda mandat i EU-parlamentet fortsätter. Även inom SD kan en kandidat kryssa sig förbi.
11 Jun, 10:48
Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län, har använt länsstyrelsens bil för privata resor – som till sommarstugan. Nu tillsätter Länsstyrelsen Kronoberg en extern granskare i fallet, uppger myndigheten i ett pressutskick.
11 Jun, 10:44
Det pågår en krysskamp inom Liberalerna för att knipa partiets enda mandat i EU-parlamentet.
10 Jun, 19:50
Sverigedemokraterna backar nästan överallt, men har fortfarande sitt starkaste fäste i Skåne. I Sjöbo fick partiet var tredje röst. Danderyd var Moderaternas starkaste fäste – och samtidigt Socialdemokraternas sämsta. I Jokkmokk röstade var fjärde på Miljöpartiet.
10 Jun, 07:26
EU-valet blev en kalldusch för Sverigedemokraterna som ser ut att bara bli fjärde största parti. Här kan du läsa om hur det gick i EU-valet
10 Jun, 05:34
Centerpartiets väljare bestämde sig sist av alla – i det tredje EU-valet på raken, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Freden i Europa blir en allt viktigare fråga för väljarna.
9 Jun, 21:06
Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ser alla ut att klara spärren till EU-parlamentet, enligt SVT:s vallokalsundersökning.
9 Jun, 20:32
Nervösa liberaler kan till slut slappna av. Partiet klarar spärren till EU-valet och får – med nästan alla distrikt räknade – 4,4 procent av rösterna. Vi var uträknade. Men de hade fel – igen, säger partiledaren Johan Pehrson.
9 Jun, 15:38
Det ser skakigt ut för Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet i det pågående valet. Om de åker ur EU-parlamentet kan det få stora konsekvenser på hemmaplan, inte minst för partiledarna.
8 Jun, 05:00
Liberalerna vill införa sanktioner mot partier som sprider information från anonyma konton. Detta enligt ett förslag från partiet, vilket TV4 Nyheterna var först att rapportera om.
7 Jun, 17:20
Pressade av låga opinionssiffror presenterar Liberalerna tre nya förslag som de hoppas ska få tveksamma väljare att bestämma sig. Det är viktigt, nu är det den absoluta slutspurten, säger partiledaren Johan Pehrson.
1 2 3 4 ... 38