Liberalerna

Liberalerna, tidigare Folkpartiet liberalerna, är ett svenskt politiskt parti som driver en socialliberal politik. Partiet grundades 1934 och hette då Folkpartiet. Det var en sammanslagning mellan riksdagspartierna "Sveriges liberala parti" och "Frisinnade folkpartiet".


Partiet la till ordet "liberalerna" till partinamnet 1990 och hette därefter Folkpartiet liberalerna. Den 22 november 2015 gjorde de ett namnbyte och heter numera enbart Liberalerna.


År 2007 tog Jan Björklund över partiledare för partiet – och var det till år 2019 när Nyamko Sabuni tog över titeln. Partiets logotyp är ett vitt eller blått L och deras symbol är en blåklint. Liberalerna är en del av samarbetet Alliansen där även Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingår.


Partiet har ett ungdomsförbund och ett kvinnoförbund. Nätverket Liberala studenter är en organisation inom ungdomsförbundet.


I riksdagsvalet 2010 fick partiet 7,06 procent av rösterna, medan i valet 2014 fick de 5,42 procent. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 5,49 procent.

3 dagar sedan 04:42
Över en tredjedel av regeringspartiernas väljare vill att Sverigedemokraterna ska ingå i regeringen. Det visar en mätning som Indikator opinion gjort för Sveriges Radio Ekot.
30 Nov, 07:02
Tre partier hamnar under fyraprocentsspärren i en ny opinionsundersökning som Indikator Opinion gjort för SR Ekot. Det är Centerpartiet med 3,8 procent, Liberalerna med 3,2 procent och Kristdemokraterna med 2,7 procent.
29 Nov, 03:10
Sverigedemokraterna befäster sin position som Tidöpartiernas största parti, visar DN/Ipsos mätning. I mätningen har SD ett försprång framför Moderaterna på 5 procentenheter.
26 Nov, 07:02
Provokativt och anmärkningsvärt. Det anser juridikprofessorn Joakim Nergelius om SD-ledarens utspel om att riva och konfiskera moskéer. Statsvetaren Jenny Madestam öppnar samtidigt för en konflikt mellan SD och de andra Tidöpartierna.
24 Nov, 19:00
Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg. Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.
19 Nov, 13:36
Tillåt söndagsöppet på Systembolaget och att Systembolagets butiker ska få ha öppet till klockan 20 alla dagar i veckan.
19 Nov, 11:40
Liberalerna står fast vid att inte släppa in Sverigedemokraterna i en regering. Beskedet lugnar – för tillfället – liberaler som är kritiska till Tidösamarbetet.
18 Nov, 10:30
Liberalerna vill se en europeisk polisstyrka som ska agera över landsgränser. Partiet vill också att Sverige skjuter till pengar för att den ska ha ett kontor på svensk mark.
17 Nov, 21:44
Liberalerna ska säga nej till informationsplikt, om inte skola, vård och delar av socialtjänsten undantas. Det har partiets landsmöte beslutat.
17 Nov, 17:54
Ex-moderaten Anna Maria Corazza Bildt sätts på andra plats på Liberalernas valsedel till EU-valet i juni. Det beslutade partiets landsmöte på fredagen.
17 Nov, 10:44
Miljöpartiets avgående språkrör Per Bolund kritiserar regeringspartierna för att kopiera Sverigedemokraterna. Tiden vi är inne i är mörk, säger han i ett kongresstal.
17 Nov, 09:52
Liberalerna kämpar med usla opinionssiffror och medlemstapp, samtidigt som invalda L-politiker saknas helt i många kommuner och regioner. Vi är hårt utsatta, säger partiledaren Johan Pehrson. Men han ser ljus vid horisonten.
15 Nov, 05:32
Liberalerna vill att Sverige inför euron som valuta 2028. För att samla euroanhängarna inrättar partiet nu ett eurokansli.
10 Nov, 05:30
Miljöpartister är i särklass mest utsatta för trakasserier och hot bland svenska politiker, visar en ny undersökning från Brå. Ett "starkt drev" från högerpartierna kan vara en förklaring, menar partisekreterare Katrin Wissing. Det gav mycket vatten på hatsvansens kvarn, säger hon.
3 Nov, 07:40
Sigtunas kommunstyrelseordförande Olov Holst (M) avgår efter att anklagelser har riktat mot honom för härskartekniker och mobbning, rapporterar Aftonbladet.
3 Nov, 07:32
Moderaterna kämpar i motvind. Endast när det gäller försvarsfrågan har partiet ett starkare förtroende än alla andra partier, visar en ny mätning.
16 Okt, 20:02
Samtliga riksdagspartier hade ansökt om bidrag och nu har partibidragsnämnden sagt sitt. Totalt drygt 168 miljoner kronor i statligt stöd har fördelats mellan partierna för året 2023/24.
13 Okt, 07:44
Sverigedemokraterna sitter inte i regeringen. Men väljarna anser att SD är det parti som haft störst inflytande över regeringens politik, visar en DN/Ipsos mätning.
8 Okt, 19:20
Tysklands koalitionsregering led indirekt svidande nederlag när förbundsländerna Bayern och Hessen gick till viktiga val på söndagen. Främlingsfientliga extremistpartiet AFD gick framåt i båda delstaterna, medan Socialdemokraterna backade rejält.
8 Okt, 19:20
Biståndet till Palestina måste stoppas, kräver flera partier. Enligt statsministern ser regeringen över frågan. Flera partiledare fördömer också att människor i Sverige ska ha firat Hamas attack.
1 2 3 4 ... 33