Christiania.
1 av 3
Christiania. - Foto: Joachim Adrian/AP/SCANPIX
Christiania.
2 av 3
Christiania. - Foto: JENS DIGE / AP / SCANPIX
Christianias invånare köper delar av fristaden.
3 av 3
Christianias invånare köper delar av fristaden. - Foto: PETER HOVE OLESEN/AP/SCANPIX

Christiania köps av invånarna

För 76,2 miljoner danska kronor säljs nu delar av Christiania till invånarna.


KÖPENHAMN. Ungefär 700 invånare planerar att starta en fond för att köpa och sedan driva det omtalade knarknästet. De delar som invånarna inte köper upp kommer att hyras ut för sex miljoner danska kronor per år och för byggrätter på området kommer priset vara 40 miljoner.

Fristaden Christiania kommer att drivas som ett alternativt samhälle med gemensamt ägande. Det beslöts på måndagskvällen.

– Ingen här kommer att äga sitt eget hus. Det är ett kollektiv i form av en fond som kommer att sitta på den, säger Thomas Ertmann från pressgruppen till den danska tidningen Ekstrabladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.