Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2
Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Det är vanligare än vad de flesta tror med övergrepp på svenska och holländska barnhem. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
Det är vanligare än vad de flesta tror med övergrepp på svenska och holländska barnhem. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Sköt dig - annars får du inte träffa din familj

Vanligt med övergrepp på barn- och fosterhem i Holland och Sverige.


Årsrapporten "Bakom fasaden"

Här är citaten direkt från de svenska barnhemmen:

"En gör fel och alla får skiten för det, oavsett om de vet att det är en person bara. På ett eller annat sätt får alla skit" - Isak

"Vi känner oss inlåsta, ensamma och krossade" - Lisa

"Man är liksom instängd i en liten låda" - Amir

”Vi skvallrar inte på varandra, så vi sa ju inte vem det var. Därför blev alla av med veckopengen.” - Lovisa

STOCKHOLM/HAAG. Övergrepp mot barn är vanligare än vad man tidigare har trott. Det är den Holländska Samsonkommissionen som har synat över 500 fall på fosterhem och barnhem, skriver AFP.

På de svenska barnhemmen eller HVB-hem (hem för vård eller boende) som de numera heter, är det inte heller ovanligt med övergrepp i form av till exempel kollektiva bestraffningar.

– Vad som är väldigt vanligt på de här hemmen är vad som kallas teckenekonomi. Det innebär att om du sköter dina punkter under dagen så får du poäng vilket resulterar i att du till exempel får gå på bio. Sköter du dig inte får du avdrag och kanske inte får besöka din familj, säger Catherine Johnsson pressansvarig Barnombudsmannen, till Nyheter24.

Enligt en studie som barnombudsmannen gjorde under 2010 på över 100 hem i Sverige så berättar barnen att personalen ofta använder regler för att utöva makt.

– Det är ganska kränkande. Man ska inte kunna säga att barnen inte får åka och hälsa på sin familj, säger Catherine Johnsson.

Tror du att det finns mörkertal där barn inte vågar anmäla?

– Det finns definitivt ett mörkertal och för mig var det på vissa sätt överraskande, säger Catherine Johnsson till Nyheter24.

Och hon får medhåll från Berith Josefsson som arbetar på Socialstyrelsen med övergripande samordning av­­ området barn och unga.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal då det ofta är väldigt skamfullt för barnet som inte vågar berätta, Bertih Josefsson.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.