Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sköt dig - annars får du inte träffa din familj

- 23/06/2011, 18:28 -
Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2

Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Det är vanligare än vad de flesta tror med övergrepp på svenska och holländska barnhem. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2

Det är vanligare än vad de flesta tror med övergrepp på svenska och holländska barnhem. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Vanligt med övergrepp på barn- och fosterhem i Holland och Sverige.

STOCKHOLM/HAAG. Övergrepp mot barn är vanligare än vad man tidigare har trott. Det är den Holländska Samsonkommissionen som har synat över 500 fall på fosterhem och barnhem, skriver AFP.

På de svenska barnhemmen eller HVB-hem (hem för vård eller boende) som de numera heter, är det inte heller ovanligt med övergrepp i form av till exempel kollektiva bestraffningar.

– Vad som är väldigt vanligt på de här hemmen är vad som kallas teckenekonomi. Det innebär att om du sköter dina punkter under dagen så får du poäng vilket resulterar i att du till exempel får gå på bio. Sköter du dig inte får du avdrag och kanske inte får besöka din familj, säger Catherine Johnsson pressansvarig Barnombudsmannen, till Nyheter24.

Enligt en studie som barnombudsmannen gjorde under 2010 på över 100 hem i Sverige så berättar barnen att personalen ofta använder regler för att utöva makt.

– Det är ganska kränkande. Man ska inte kunna säga att barnen inte får åka och hälsa på sin familj, säger Catherine Johnsson.

Tror du att det finns mörkertal där barn inte vågar anmäla?

– Det finns definitivt ett mörkertal och för mig var det på vissa sätt överraskande, säger Catherine Johnsson till Nyheter24.

Och hon får medhåll från Berith Josefsson som arbetar på Socialstyrelsen med övergripande samordning av­­ området barn och unga.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal då det ofta är väldigt skamfullt för barnet som inte vågar berätta, Bertih Josefsson.