Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Helgresumé - en nyhetssammanfattning

SVT
1 av 4

En känd svensk sportkommentator har avlidit

Gunnar Ask/Scanpix

Brott
2 av 4

Stöd på koncentrationslägret Auschwitz

AP Photo/ Jarek Praszkiewicz/SCANPIX

3 av 4

Roger Lundsten/All over press

Svensk högtid
4 av 4

Det blev en lugn midsommarhelg

All over press

Nyheter | 26/06/2011 14:06

"Plex" har gått ur tiden, Ship to Gaza klar för ny seglats och ytterligare en stöld i Auschwitz. Har du firat midsommar på landet och missat vad som hänt under helgen? Nyheter24 sammanfattar helgen för dig.

En av Sveriges mest kända sportkommentarorer har dött

Sven "Plex" Petersson har efter en tids sjukdom avlidit, 84 år gammal. Han började sin yrkerkarriär på Sveriges radio 1957 och 1959 fick han anställning på SVT där han arbeta återstoden av sitt yrkesverksamma ilv.

Plex är mest känd för att ha kommenterat Ingemar Stenmarks tävlingar under 1970-talet.

Stöld från koncentrationslägret Auschwitz

Ett israeliskt par har blivit fällda i polsk domstol för stöld på det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz.

Paret, en 60-årig man och en 57-årig kvinna, fälldes för att ha stulit nio föremål, skedar, knivar, saxar och porlinsflaskkorkar, ur ett förråd med lägerfångars tillhörigheter. Paret erkände och har betalat en obligatorisk ersättning till Auschwitz som i dag är ett museum.

Det var den tredje stölden i år i Auschwitz. I december 2009 fälldes en svensk för att ha varit delaktig i stölden av den berömda skylten Arbeit macht frei som hänger ovanför ingången till lägret. Den kom åter på plats förra månaden. Svensken dömdes till fängelse i två år och två månader.

Intresset för vår miljö går nedåt

En ny SOM-rapport från Göteborgs universitet visar att svenskarna inte tycker att miljön är intressant. Endast 14 procent anser att miljön är bland de viktigaste samhällsproblemen. Det är den lägsta siffran på fem år.

Ship to Gaza seglar återigen

Under helgen samlades deltagarna som ska segla med Ship to Gaza. Fartygen ska under söndagen eller måndagen segla mot Gaza med förnödenheter. Vänsterpartisten Kalle Larsson är med på årets seglats. – Det är ingen äventyrsresa, säger han till Nyheter24. Förra året dog nio personer på det turkiska fartyget Mavi Marmara när israelisk militär attackerade fartyget ute på internationellt vatten.

Midsommarhelgen var förhållandevis lugn

Knappt 20 personer åkte fast för misstänkt sjöfylleri under helgen, enligt Kustbevakningen och Sjöpolisens flytande nykterhetskontroller. Sjöpolisen tror att det är den nya lagen om sjöfylleri i kombination med kallt väder som har gjort helgen lugn.

Skatteverket varnar för falska sms

Skatteverket går ut med en varning om sms som påstås komma från myndigheten. I meddelanden står det att skatten inte är betald och att man ska ta kontakt med Skatteverket. Myndigheten skriver på sin hemsida att man inte ska svara på sms:en.