Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här finns landets fetaste svenskar

- 28/06/2011, 08:54 -
1 av 3

Malin Rudblom/Scanpix

2 av 3

Hasse Holmberg/Scanpix

3 av 3

Shakh Aivazov/AP/Scanpix

Varannan svensk är överviktig. Men svenskarna i norra Sverige är fetare än de i landets södra delar.

49 procent av svenskarna är överviktiga och 13 procent lider av fetma, det visar en undersökning från Folkhälsoinstitutet. Resultatet visar även att män är tjockare än kvinnor och det är särskilt i norra Sverige som övervikten breder ut sig.
I Dalarna är problemet störst. Hela 53 procent av dalmasarna är överviktiga eller drabbade av fetma, vilket kan ställas mot landets genomsnitt på 48 procent. Även i län som Gävleborg, Västernorrland, Väster- och Norrbotten och Jämtland är invånarna fetare än i södra Sverige.

Varför människor norrut är tjockare är svårt att förklara helt men det finns flera faktorer som spelar in, enligt Folkhälsoinstitutet.

– Personer som bor i glesbygden är aningen mer överviktiga än andra. Det finns inte lika stora möjligheter att röra på sig i vardagen. Det är stora avstånd som kräver att man tar bilen, säger Pia Lindeskog på Folkhälsoinstitutet, till Nyheter24.

Det finns för lite statistik på svenskarnas matvanor för att kunna spåra något samband mellan norrländsk mat och övervikt. Men av de kostundersökningar som finns kan man se skillnader mellan Norrland och storstäder.

– Man vet att det äts mer frukt och grönsaker i Stockholm än det traditionellt görs i Norrland, säger Pia Lindeskog.

Även utbildning har en betydelse för hur feta svenskarna är. Människor med högre utbildning tar till sig samhällsinformation och är mer villiga att ändra sig än vad lågutbildade är.

– Det kan vara så att det finns en koppling till utbildning. Hos personer med högre utbildning och inkomst är inte övervikt lika vanligt förekommande som hos personer med lägre utbildning, säger Pia Lindeskog, och fortsätter:

– Det kan vara så att de som stannar kvar i Norrland är de med lägre utbildning.