Fotograf anmäler polis för övervåld

Hotades med pepparspray och försökte tystas av polisen.


Fotografen Jonn Leffmann har anmält polisen för övervåld.

Leffman var på väg hem genom centrala Ystad under lördagsnatten när han fick se tre poliser pressa ner en ung man på gatan.

När han ifrågasatte poliserna blev han själv hotad med pepparspray.

Nu har han anmält fyra Ystadspoliser för övervåld.

– Mannen hade ingen chans mot tre vältränade poliser, säger Jonn Leffmann till KVP.se.

Leffman såg tre poliser pressa ner en person som låg ner, och samtidigt en kvinnlig polis som föste in en kvinna i polisbilen bredvid.

Han reagerade kraftigt och ifrågasatte polisens agerande.

– Jag uppfattade det som övervåld. De var tre på honom, som var knockad och inte alls aggressiv. Han hade ingen chans mot tre vältränade poliser. Då hade man behövt vara ”Hulken”, säger han till KvP.

När John Leffman tog fram sin kamera för att fotografera händelsen blev han stoppad av poliserna. Då tog han upp sitt presskort, vilket ledde till ytterligare hot.

– ”Gå härifrån, annars sprayar jag dig”, sa en av poliserna enligt Leffman som också säger sig ha hört hur en av poliserna sagt att han skulle "glömma det han sett".

Han är upprörd över vad de gjorde, och att de hotat och försökt tysta honom.

På lördagsmorgonen gjorde han en polisanmälan om övervåld.

Enligt Hasse Persson, polisbefäl i Ystad, skulle polisen omhänderta en man och kvinna, 28 respektive 24 år, enligt lagen om berusning.

Anmälan från Jonn Leffmann har nu skickats över till internutredningsgruppen.

– Åklagare kommer att göra en bedömning enligt rutin, säger Hasse Persson till KvP.se.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.