Ehec-bakterien finns nu i Sverige.
Ehec-bakterien finns nu i Sverige. - Foto: Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI)" / SCANPIX

Ehec har nått Sverige

Det första inhemska fallet av ehec-smitta har upptäckts i Sverige.


Vad är Ehec?

Ehec, enterohemorragisk E.coli, klassas som allmänfarlig infektion enligt smittskyddslagen. Smittan kan överföras mellan människa och djur via kontakt med djuren, oftast nötkreatur, eller deras gödsel. Även förorenade livsmedel och förorenat vatten kan sprida smittan.

Inkubationstiden är vanligtvis tre till fyra dygn, första symtomen brukar vara magkramper och diarré. Oftast går sjukdomen över av sig själv. Var tjugonde drabbad, främst barn under fem år och gamla, får njursvikt och inre blödningar som kräver dialys och intensivvård.

Fallet uppstod hos en person i Skåne som började få blodiga diarréer. Personen insjuknade i mitten av juni, men mår i dag bättre.

Smittskyddsinstitutet jobbar nu för att lokalisera smittkällan. Det är fortfarande oklart om det finns någon koppling till utbrottet i Tyskland, men den insjuknade personen ska inte ha någon känd koppling till landet.

Det innebär alltså att smittkällan troligtvis finns i Sverige och att smittan på så sätt sprids enklare här.

Svenskar avråds nu från att äta råa groddar. Ehec är mycket smittsamt och kan lätt spridas bland familjemedlemmar. Genom noggrann handtvätt och god livsmedelshygien går det också att förhindra smittan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!