- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Ingen sänkt spritskatt om svenskarna får välja

Allt färre svenskar vill sänka alkoholskatten. Mer än var tredje svensk vill i stället höja skatten.


Så mycket dricker vi per år

Total alkoholkonsumtion per år – liter ren alkohol per person över 15 år.

2010: 9,1.

2009: 9,3.

2008: 9,5.

2007: 9,8.

2006: 9,8.

2005: 10,1.

2004: 10,5.

2003: 10,2.

2002: 9,9.

2001: 9,1.

Källa: Folkhälsoinstitutet (TT)

År 2005 ville 57 procent av svenskarna ha en sänkt spritskatt. På fem år har trenden vänt och 2010 ville endast 20 procent av svenskarna sänka skatten, visar en nationell undersökning från SOM-institutet.

– Vi har sett ett ökat stöd för en solidarisk alkoholpolitik under ett antal år nu. Förmodligen beror det på att vi dricker mer alkohol nu än för femton år sedan, vilket gör att alkoholskadorna ökar. Då tycker folk att det är okej att höja skatten för att bli av med problemen, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande för nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, till Nyheter24.

På SOM-institutet hänvisar man till flera aspekter som gjort att svenskarna svängt så pass mycket i frågan på bara fem år. Dels att statistiken 2005 var ovanligt hög.

– En annan faktor är att det fanns en väldigt stark opinion som var kopplad till den fria införseln. Det öppnade för att personer, som normalt var skeptiska, blev positiva till skattesänkningen. Men de ändrade sig snabbt när de såg vad som hände i Finland (som sänkte spritskatten), säger Lennart Weibull professor på SOM-institutet till Nyheter24.

IOGT-NTO ser bara fördelar med en höjd spritskatt. Enligt beräkningar som IOGT-NTO hänvisar till förlorar staten 150 miljarder varje år - på bland annat polisinsatser och sjukvård till föjd av skadlig alkoholkonsumtion.

- Höjda alkoholskatter skulle rädda många liv. Dessutom är det bra för den svenska ekonomin. En win win-situation helt enkelt. Att höja alkoholskatten skulle vara ett klokt beslut av regeringen, säger Anna Carlstedt.

 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.