Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lever du i det förgångna, Arkelsten?

1 av 2

Lars Hedelin / SCANPIX

Moderaternas partisekreterare verkar vilja blicka bakåt i tiden.
2 av 2

Moderaternas partisekreterare verkar vilja blicka bakåt i tiden.

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 04/07/2011 15:48

ANALYS. Moderaterna vill starta folkrörelse och knyter starka band till lokalpressen.

Det fanns en tid då folkrörelsen var stark, då människor var engagerade i det politiska partiet från vaggan till graven.

Under samma period var även de lokala dagstidningarna starkt kopplade eller till och med ägda av de politiska partierna.

Nu verkar det som att moderaterna vill vrida klockan tillbaka några decennier.

Tillbaka till partipressen?

Först avslöjade P1-programmet Medierna att Svenska Medialen AB, ett moderat initiativ där partisekreterare Sofia Arkelsten just nu är styrelseordförande och Per Schlingmann ledamot, utbildar framtidens borgerliga ledarskribenter.

Bolaget äger Svenska nyhetsbyrån AB, som producerar borgerligt opinionsmaterial till svenska tidningar. Om någon av de inblandade ville prata med Mediernas reporter? Självklart inte.

Det kanske inte är att gå så långt som att kommunalrådet ska bli chefredaktör för lokaltidningen, men det är ett steg tillbaka i den riktningen. Som journalist är det lätt att bli mörkrädd för mindre.

Viktigare att uppfattas som en folkrörelse?

Nu säger Arkelsten att hon vill att m ska bli en folkrörelse, trots att de flesta experter vet att partiernas roll som folkrörelser inte finns längre.

Men vi lär inte få se ett moderat Unga örnar-projekt, en borgerlig motsvarighet till ABF eller något liknande. Å andra sidan kanske det viktigaste är att uppfattas som en folklig rörelse, inte att man faktiskt är det.

Den stora frågan är - lever Arkelsten & Co i det förgångna? För just nu låter det som att "det nya arbetarpartiet" i framtiden ska bli en kopia av det gamla arbetarpartiet. Trots att både folket, samhället och arbetarna förändrats en hel del sedan dess.