SD publicerade Breiviks video

Pressansvarige tycker att det var "onödigt", men får mothugg av lokalpolitikern.– Det är för att man ska förstå händelsen, säger Matz Dovstrand, webbredaktör.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

Den kontroversiella filmen som Anders Behring Breivik släppte timmarna innan han detonerade en bomb i Oslos regeringskvarter har väckt avsky på internet. Men i dag valde sverigedemokraterna i Partille att publicera videon på sin hemsida.

– Vi la upp den för kritisk granskning. Man skulle kunna kika på den. Jag såg oss som ett nyhetsmedium i den här saken, säger Matz Dovstrand, ansvarig för webbsidan, till Nyheter24.

Matz Dovstrand menar att det fanns en "journalistisk ambition" med rapporteringen och att sverigedemokraterna ville bidra till förståelse för händelsen.

– Det är för att man ska förstå vad som har hänt. Det är ett vansinnesdåd.

Tror du inte att det lätt blir ett missförstånd om ett politiskt parti tar på sig uppgiften att nyhetsrapportera i ett sådant här känsligt läge?

– Jag har inte följt mediadebatten i dag och jag visste inte hur det skulle landa.

Kort efter publiceringen togs inlägget bort, med motiveringen att det missuppfattades.

– Det kanske var dåligt omdöme av oss, säger Matz Dovstrand.

"Onödigt"

När Nyheter24 når Martin Kinnunen, pressansvarig för sverigedemokraterna på riksnivå, är han motvillig till att prata om publiceringen.

– Vi har ingen generell åsikt om det.

Men tror du inte att det finns risk för att inlägget missuppfattas?

– De har lagt upp det som en nyhetsuppdatering vad jag förstår, och jag kan tycka att det var onödigt eftersom det kan missuppfattas, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!