1 av 2
- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Andersen, Aleksander/SCANPIX

Tyst minut för terroroffren

Klockan 13:00 inleds häktningsförhandlingarna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

I Norge, Sverige, Danmark, Finland och Island hölls på måndagen en tyst minut för terrordådens offer. Klockan 12:00 stannade norden upp för att visa sitt deltagande i sorgen över de som dödades i bombdådet i Oslo och på AUF-lägret på Utøya.

Och det är inte enbart i de nordiska länderna som människor tänker på offren. Enligt VG har blommor lagts utanför norska ambassader i ett stort antal städer, bland annat London.

I Sverige stannade alla tåg och tunnelbanor i en minut och på de flesta arbetsplatser avstannade arbetet.

Bara en timme efter den tysta minuten ska 32-årige Anders Behring Breivik, som erkänt attackerna, in i häktningsförhandlingar i rätten. Breivik har begärt att förhandlingarna ska hållas öppna för allmänheten. Polisen har dock nekat honom detta med hänvisning till att det finns risk att han kan kommunicera med eventuella medbrottslningar om förhandlingarna hålls öppna.

Han uppges också ha krävt att få ha uniform på sig under förhandlingarna. Säkerheten har höjts betänkligt inför förhandlingarna och tungt beväpnad polis kommer att eskortera Breivik under dagen.

/
/
/